Energi- och klimatrådgivning
Kommunens energi- och klimatrådgivningen vänder sig till dig som privatperson, företag eller organisation. Rådgivningen är finansierad av Energimyndigheten. Energi- och klimatrådgivning i Östra Göinge utförs i samarbete med Kristianstads kommun.
Energi- och klimatrådgivaren hjälper dig med tips och råd om hur du kan energieffektivisera och hur du kan göra för att minska din klimatpåverkan. Genom opartisk och kostnadsfri rådgivning får du hjälp att hitta de bästa lösningarna för just dig och dina förutsättningar.
Rådgivning till privatpersoner
Använd gärna Kristianstads kommuns e-tjänst för att komma i kontakt med energi- och klimatrådgivarna.
Du kan också kontakta energi- och klimatrådgivarna genom att ringa 044-13 50 00.
Vad kan du få hjälp med?
Energi- och klimatrådgivningen kan bland annat ge dig råd om:
- Hur du kan minska din energianvändning.
- Hur du kan spara pengar och samtidigt minska din miljö- och klimatpåverkan.
- Vilka tekniska lösningar du kan välja mellan.
- Dina funderingar kring solel, elräkningen, uppvärmning och elbilsladdning.
- Hur du kan rusta dig inför störningar eller avbrott i energiförsörjningen.
- Alternativa sätt att resa.
Energi- och klimatrådgivarna utför inte besiktningar, mätningar, injustering av system eller liknande. De får inte heller rekommendera enskilda installationsfirmor eller särskilda fabrikat eller modeller av exempelvis värmepumpar.
Rådgivningen regleras genom Förordning (2016:385) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning.
Kommande evenemang och händelser
Energi- och klimatrådgivarna i Syd (EKRS) anordnar gemensamma föreläsningar och evenemang inom Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.
Nu kan du anmäla dig till två webbinarier i september:
Tågsemester – tips från proffsen (17 september)
När: Tisdagen den 17 september klockan 18.30–19.30
Om: Funderar du på att ta tåget ut i Europa? Lyssna på resejournalisterna och tillika tågproffsen Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén, som skrivit flera reseguider om just tågsemester. På detta webbinarium delar de med sig av värdefulla tips och erfarenheter från sina många tågresor nere på kontinenten.
Anmäl dig till webbinaret om tågsemester på Kristianstads kommuns webb.
Energiberedskap (25 september)
När: Onsdagen den 25 september klockan 18.30–19.45
Om: Föreställ dig att du blir helt utan ström i flera dagar – vad gör du? Hur löser du uppvärmning, matlagning och tillgång till vatten? Hur gör du på sommaren, respektive på vintern? På det här webbinaret berättar energi-och klimatrådgivare Paula Björk och Daniel Hägerby om hur du kan förbereda dig för ett längre strömavbrott, oavsett om du bor i villa eller förvaltar en fastighet.
Anmäl dig till webbinaret ”Energiberedskap” på Kristianstads kommuns webb.
Fler evenemang och tips
Följ EKRS på Facebook för att ta del av uppdateringar, tips och andra nyheter.
Fler energi- och klimatsmarta tips
På den nationella sidan för energi- och klimatrådgivningen hittar du fler användarbara tips om allt från uppvärmning och renovering till solceller, elbilsladdning och beredskap.
Vanliga frågor
Hur kan jag ändra till energismarta vanor?
Genom att se över dina vanor och beteenden kan du börja göra skillnad redan idag.
Tips på energismarta vanor:
- STips på energismarta vanor:
- Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent.
- Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor.
- Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före.
- Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt.
- Använd klädstrecket – häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare.
- Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid.
- Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
- Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen
- Frosta ur frysen om det bildats is i den.
- Duscha kortare tid
Är batterier lönsamt?
Batterier har många möjliga användningsområden. Exempelvis stödtjänster för att balansera elnätet, öka egenanvändningen av solel, sänka effektanvändningen, köpa och sälja el, för beredskap och ödrift.
Under en period 2022 fick många batteriägare som var uppkopplade mot stödtjänstmarknaden bra betalt men priset har nu sjunkit och lönsamheten för det samt de andra användningsområdena är inte tydligt ekonomiskt lönsamma.
Med det sagt finns det såklart andra anledningar till att man kan vilja ha batterier och de ekonomiska förutsättningarna kan också skifta fort, exempelvis när elleverantörerna inför effekttaxa för privatpersoner vilket införs innan 2027.
Vill du diskutera just dina förutsättningar så kan du höra av dig till- energi och klimatrådgivaren.
Vad är effekttaxa?
Elnätsägarna kommer innan 2027 införa något som kallas effekttaxor även för privatpersoner. Många större företag har sedan länge betalt effekttaxor men för privatpersoner är det nytt. Privatpersoner har tidigare betalt en abonnemangsavgift för att ha en viss storlek på säkringen.
Effekt handlar om hur mycket energi du använder under en och samma tidpunkt. Som exempel använder du mycket effekt om du kokar kaffe, dammsuger, tvättar och tittar på tv samtidigt medan om du sprider ut aktiviteterna genom att först koka kaffe, sedan dammsuga, tvätta och sist ta en paus framför tv:n så använder du inte lika mycket effekt (men lika mycket energi).
Effekttaxan kommer baseras på en eller flera av dina högsta effekttoppar under en månad. Det är därför viktigt att sprida ut sin elanvändning och vara flexibel när man använder saker. Det finns också tekniker som underlättar, tex effektvakter.
För mer information kontakta din energi- och klimatrådgivare
Vad kan jag göra för att sänka mina elkostnader?
Hur du gör för att minska dina elkostnader beror till stor del på hur du bor. Hus och lägenhet har olika förutsättningar. Hus kan också ha olika förutsättningar beroende på uppvärmningssystem och hur gammalt huset är. Generellt brukar man säga att 60 procent av energi i ett hushåll går till uppvärmningen, 20 procent till varmvatten och 20 procent till hushållsel. Bor du i lägenhets kanske du inte har makt att förändra din uppvärmning, men du kan påverka hur mycket hushållsel och varmvatten du gör av med.
Vilket elavtal ska jag välja?
Här redogör vi för de tre vanligaste elavtalen.
Fast avtal
Du betalar ett i förväg fastställt pris under en längre period, till exempel ett år.
Rörligt avtal
Priset är ett genomsnitt av månadens kostnader och bestäms i slutet av månaden. Du vet inte från månad till månad vad priset kommer att bli per kilowattimme. Med detta avtal kan du inte påverka ditt elpris genom att till exempel tvätta på natten.
Timbaserat avtal
Du betalar för vad elen kostar den timme som du använder den. Priset kan variera kraftigt över dagen och året. Med detta avtal kan påverka ditt elpris genom att styra din förbrukning till de tider då priset är lägre.
Jag kan inte betala min elräkning, vad ska jag göra?
Om du är orolig för att inte kunna betala elräkningen i höst och vinter ska du kontakta din elleverantör. Ta också reda på vilket elavtal du har. På din räkning ser du vem som är din elleverantör.
Om du behöver hjälp med att se över din budget och prioritera räkningar efter dina förutsättningar kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare.
De jobbar under tystnadsplikt och deras hjälp är helt gratis. De kan även hjälpa dig vidare till andra myndigheter om du behöver vidare stöd.
Kan jag installera en luftvärmepump för att sänka mina elkostnader?
En luftluftvärmepump kan vara ett bra komplement till ett hus med direktverkande el eller elpanna. För den typen av hus kan det ge en besparing på upp till 50 procent.
Luftluftvärmepumpen är dock bara ett komplement till ett annat uppvärmningssystem och klarar oftast inte av att värme hela huset hela vintern.
Är det lönsamt med solceller?
Solceller producerar el och kan vara ett bra komplement till en fastighet. Om du vill spara energi och få ner dina kostnader är solceller dock inte det du ska börja med. Då ska du i stället börja med att se över dina vanor och hur du kan spara energi.
Husguiden hos Energimyndigheten har tips och åtgärder vad du kan göra för att energieffektivisera ditt hus.
Hur kan jag som företagare sänka min energiförbrukning?
Energimyndigheten har stöd och råd hur du som företagare kan arbeta hållbart och långsiktigt med energifrågan.
Jag vill energieffektivisera mitt företag – Energimyndigheten
Hur kan jag som företagare sänka min verksamhets energiförbrukning?
Energimyndigheten har stöd och råd hur du som företagare kan arbeta hållbart och långsiktigt med energifrågan.
Hittade du inte vad du sökte?