1. Vad är bredband? Vad är fiber?

FiberkabelVad är bredband?

När man talar om bredband tänker man ofta på en snabb digital kommunikation. Det är helt enkelt en teknik som ger möjlighet till en snabb uppkoppling mot internet. Ofta används begreppet bredband när man talar om nedgrävd optisk fiber – det som vi i dagligt tal brukar kallar för ”fiber”.

Vad är fiber?

Bredband i form av optisk fiber innebär att ljus skickas i hårstråtunna trådar gjorda av glas. Överföring via fiber sker i ljusets hastighet vilket innebär en mycket hög hastighet och en stor kapacitet.

Finns det andra tekniker?

Det kan även finnas andra tekniker som möjliggör snabb kommunikation, men att gräva ner fiber är idag det mest stabila och framtidssäkra sättet att få tillgång till en bra infrastruktur. Fördelen med fiber är också att det ger möjlighet att framöver växla upp till högre hastigheter för överföring av digital information.

Räcker det inte med mobilnätet?

Det finns de som påstår att det räcker med mobilnätet. Självklart beror det på vad man behöver. En sak är helt säker: Att använda det mobila nätet kommer alltid att innebära att man får en långsammare uppkoppling. Fysikens lagar innebär att signalen överförs snabbare i en optisk fibertråd än i luften.

En mobilmast skickar ut mobilsignal med en viss hastighet. De mobiltelefoner eller mobila modem som finns inom räckhåll ska dela på signalen. Sedan kommer signalen dessutom att sakta ner eftersom den går genom luft som innebär ett visst motstånd. Finns det dessutom objekt i vägen (hus, väggar, skog, höjder mm) så kommer signalen att sakta ner ytterligare.

Så vill man ha en snabb och stabil uppkoppling är nedgrävd fiber det mest pålitliga. Det är dessutom möjligt att öka hastigheten i fibernätet efterhand när det kommer fler tjänster som kräver snabb uppkoppling. Hastigheter ända upp till ljusets hastighet är möjliga att uppnå.


 

 

Hittade du inte vad du sökte?