Allmän information om musikskolan

Brassinstrument vid show med musik av ABBA

Foto Mikael Latorre

Musikskolan har sin bas i Kulturhuset, Broby, men den mesta undervisningen bedrivs runt om i grundskolorna. Efter att skolan slutat slutat* (se kommentar längst ner på sidan), eller i enstaka fall under raster/håltimmar. De yngre spelar ofta under ”fritids”. Se info om var undervisning i resp. ämne/instrument erbjuds. Musiklektionerna är enskilt eller i mindre grupp. Om enskild lektion 20 minuter/vecka. Se info om när det är lämpligt att börja spela ett instrument.

Verksamheten är avgiftsbelagd men finansieras till största delen av kommunala skattemedel. Se avgifter längre ner på denna sida.

Musikskolan huvuduppdrag är att erbjuda barn- och ungdom bra och tillgänglig musikundervisning. Det finns ingen formell övre åldersgräns för deltagande i ämnesverksamhet men f.n. är det helt stopp för antagning av vuxna till ämnesverksamhet.

Musikskolan har en stor ensembleverksamhet med sånggrupper och orkestrar. Större temaprojekt genomförs återkommande. 2021 – 2022 genomförs ett större projekt på temat FN Barnkonvention. Musikskolan samarbetar också med grundskola i temaprojekt. Dessa projekt når ut till alla barn i berörda årskurser och klasser.

Musikskolan ordinarie undervisning följer grundskolans läsår (inkl. lov och studiedagar) med enstaka undantag. Musikskolan arrangerar ibland samspelsdagar då det är studiedag och eleverna är lediga.

Väntetiden till att få börja spela/sjunga varierar kraftigt men är oftast kort.

Musikskolan genomför ca. 80 konserter/shower per år och är en central kulturaktör i Östra Göinge kommun.

Ämnen/instrument i musikskolan

Sång(åk 4)
Blockflöjt
Slagverk (trummor)
Elgitarr(åk 4)
Elbas(åk 4)
Fiol*
Gitarr*
Saxofon*
Trumpet*
Tvärflöjt*
Altfiol**
Cello**
Klarinett**
Trombon**
Baryton**
Valthorn**
Bastuba**(åk 4)
Piano***
Instrument

Foto Sverker Eriksson

Instrument markerade med asterisk (*) kan hyras genom musikskolan (se terminsavgifter nedan). Instrument markerade med (**) hyrs dessutom helt kostnadsfritt första terminen (musikskolans stödförening ÖGUM betalar hyran för första terminen). Instrument markerade med (***) kan hyras under en begränsad tid så länge instrument finns tillgängliga (digitalpianon finns endast i begränsad omfattning).

Alla ämnen/instrument  kan inte erbjudas på alla skolor och byar. Möjligheten att spela i Broby eftermiddag och tidig kväll erbjuds alltid. Här erbjuds undervisning.

Fioler vid show med musik av ABBA

Foto Mikael Latorre

Ensembler/grupper i musikskolan

  • Barnsånggrupper på vissa grundskolor under ”fritidstid”
  • Kammarorkester
  • Stråkgrupper
  • Blåsorkestrar
  • Musikteori (grupper startas utifrån efterfrågan)

 

 

Terminsavgifter i musikskolan (faktureras terminsvis):

Terminsavgift för elever i grundskolan: 650 kr. Första terminen ges rabatterad avgift för elever i grundskolan: 480 kr.

Terminsavgift för elever i gymnasieskolan: 650 kr. Ingen rabatt ges första terminen.

Terminsavgift för vuxna: 1000 kr. Ingen rabatt ges första terminen.

Syskonrabatt för ämnes– och gruppverksamhet ges till andra syskonet med 25% och till följande syskon med 50% av gällande avgift, då flera barn i samma familj deltar i verksamheten. Ingen syskonrabatt för instrumenthyror.

Avgift för elev som deltar i två ämnen (instrument): 160 % av gällande avgift för ett ämne.

Instrumenthyra 300 kr. Ovan är instrument som kan hyras genom musikskolan markerade med en asterisk (*). För instrumenten trombon, baryton, valthorn, klarinett, cello och altfiol är hyreskostnaden 0 kr den första terminen. Därefter 300 kr/termin. Musikskolans stödförening ÖGUM “sponsrar” hyran för den första terminen.

Medverkan i kör och ensemble är avgiftsfri för elev i ämnesundervisning. Terminsavgift för kör– och ensemblemedverkan för elev/vuxen som ej deltar i ämnesundervisning: 200 kr.

Musikteori (gruppundervisning): 300 kr oberoende om elev deltar i ämnesverksamhet eller ej.

Regler för avgifter vid avanmälan under pågående termin.

Regler för kurser inkl. instrumenthyror som påbörjats 2024-05-01 eller senare:

Om avanmälan sker senare än sex hela veckor från kursstarten, ska hela terminsavgiften betalas. Inga avgifter debiteras om avanmälan sker inom de tre första veckorna från kursstarten. Vid avslut senare än tre hela veckor från kursstarten men tidigare än 6 hela veckor, debiteras reducerad avgift. Maximalt halv avgift. Hyrda instrument betraktas som uthyrda fram tills dess att de återlämnats till musikskolan. Ibland kan det finnas skäl som motiverar en reducering av avgiften. Kontakta musikskolan om ni anser att speciella omständigheter föreligger.

Äldre regler som gäller för alla kurser inkl. instrumenthyror som påbörjats innan 2024-05-01:

Om avanmälan sker senare än sex hela veckor från kursstarten, ska hela terminsavgiften betalas. Ingen avgift debiteras om avanmälan sker inom de sex första veckorna från kursstarten. Hyrda instrument betraktas som uthyrda fram tills dess att de återlämnats till musikskolan.


*Kommentar ang. möjligheten att få ledigt från ordinarie skolundervisning för att spela. Skolverkets tolkning av skollagen har varierat över tid. Under några år tilläts inte rektorer att ge ledigt för att spela. Efter dom i en tvist mellan Habo kommun och Skolverket/Skolinspektionen, har tolkningen av skollagen ändrats och ledighet för att spela ett instrument jämställs med all annan ledighet. Det är därför formellt möjligt att söka ledigt från resp. rektor för deltagande i musikundervisning. Rektor beslutar. I Ö Göinge är det främst på Färe Montessoriskola som elever spelar under skoldagen.


Hittade du inte vad du sökte?