Hantverk

Hantverket från förr och nu

Korg
I Göingen finns historier om att korgmakare vandrade från Glimåkra till Paris för att sälja sina produkter – och det med stor framgång. Männen tillverkade även varor i trä, t.ex. stegar och kistor. Dessutom tillverkades bastrep i Glimåkra.

Textil

Vackra dynor i skarvsöm, praktfulla folkdräkter och annat som hör den folkliga kulturen till finns bl.a. i samlingarna att beundra i Broby Hembygdspark.

Trä
Svenska VävstolsMuseet i Glimåkra har en fin samling äldre vävstolar samt moderna utställningar som visar vävningens historia och framtid i skön kombination.

Glas
Vill man se hur glasprodukterna såg ut som förr producerades i kommunen finns två museer att besöka. I Glimåkra finns glas från Glimma glasbruk utställda av Glimåkra hembygdsförening och i Sibbhult har Sibbhults hembygdsförening Färe glasbruks produkter utställda.

Sten
Uppe i Boalt gör Christer Bording både konstverk och presentartiklar i diabas. Ett av hans underfundiga konstverk finns placerat i skulpturparken i Broby, den i gräset lurande ”En skånsk puma”.


Hittade du inte vad du sökte?