En göing är för mig en person som står med båda fötterna på jorden och har ett stort hjärta…

Bild på Anders Enstedt tillsammans med sin gode vän.

Anders Ernstedt, stolt göing boende vid Tydingesjön, strax utanför Broby. Här tillsammans med sin gode vän, som stod familjen nära i mer än 30 år.

Hej Anders! Vem är du?
– Jag heter Anders Ernstedt och är en stolt göing på 60+.

Jag fick stafettpinnen av Johannes Lindh som är präst i Broby. Johannes träffade jag inför begravningen av en mycket god vän. Vännen som jag skriver om hade en intellektuell funktionsnedsättning och min familj och jag har varit  kontaktperson till honom i över 30 år.

Det hela började lite komiskt… Vår dotter som då var 8 år gjorde ett studiebesök hos Folktandvården i Broby och där satt en affisch på barn med Downs syndrom där en text löd ”Vi behöver också kompisar!”. Vår dotter fyllde i ett kontaktformulär direkt och lämnade in det. Någon vecka senare ringer en kvinna från socialtjänsten och sa att min fru lämnat in en ansökan för att bli kontaktfamilj.

Efter ett förvirrat samtal framkom det att det var vår dotter som lämnat in den. Efter ett långt samtal med vår dotter så bestämde vi oss för att åka och träffa personen som socialtjänsten hade tänkt på och nu har det gått 30 år som präglats av många skratt, värme och nya erfarenheter.

Vi hade ingen erfarenhet av att vara kontaktfamilj men med små gester har vi hjälpt andra och fått otroligt mycket tillbaka!

Bild på Anders tillsammans med fru Liselott och barnbarn.

Anders tillsammans med fru Liselott och barnbarn.

Genom att sträcka ut en hand har vi fått möjlighet att se livet från olika perspektiv och fått mycket glädje och kärlek i retur. Vi har även hjälpt en nyetablerad familj som varit på flykt och varit både kontaktfamilj och familjehem åt en tonårskille.

Min uppmaning är att se dig om och fundera på vem du kan hjälpa? Det var just med den förhoppningen stafettpinnen räcktes över till mig: att inspirera fler göingar att hjälpa andra!

Vem är göing, enligt dig?
– En göing är för mig en person som står med båda fötterna på jorden och har ett stort hjärta.

Kallar du dig själv för göing?
– Jag är absolut en göing! Jag flyttade till Kristianstad en period av fyra år, men var snart tillbaka till Göinge igen.

Var i Östra Göinge hittar vi dig?
– Jag bor mestadels i en liten stuga vid Tydingesjön. Det måste vara här man varit när man grundade varumärket Skånes gröna hjärta!

Kan du ge exempel på några dialektala ord och uttryck?
– Något exempel kommer jag inte på, men däremot kom jag och tänka på episod när jag hade besök ifrån Stockholm och Umeå och hade tagit dit Pelle Fridlund som spelade och sjöng ett par låtar som handlade om Göinge och jag ställde ett par frågor om låtarna efteråt, men ingen hade förstått så mycket, så dom kunde inte svara på några frågor…

Kan du berätta någon platsspecifik historia eller sägen?
– En kollega från Stockholm och jag satt en sommarkväll i Tydinge och tog ett glas vin då kollegan plötsligt säger ”här är så tyst så jag får ont i huvudet”. På natten sov han med radion på för det var för tyst enligt honom. Kollegan hade nog behövt stanna ett längre tag i det gröna hjärtat och njuta av lugn och ro, goed mad och få känna på verklig livskvalitet!

Till vem vill du lämna över stafettpinnen?
– Jag överlämnar stafettpinnen till Bengt Erlandsson som har och har haft en otrolig yrkeskarriär!

 

Göingebor som berättat tidigare hittar du här!


Bild på Anders Enstedt tillsammans med sin gode vän.

Anders Ernstedt, stolt göing boende vid Tydingesjön, strax utanför Broby. Här tillsammans med sin gode vän, som stod familjen nära i mer än 30 år.

Hittade du inte vad du sökte?