Gillar du natur och högt i tak finns här alla möjligheter till att skapa ett gott liv…

Bild på Jessica Kriesz.

Jessica Kriesz. Jessica Kriesz, "tillflyttad" Göingebo och företagare i Östanå.

Hej Jessica! Vem är göing, enligt dig?
– En lite gnällig person med stark hemkänsla och en helt underbar humor.

Kallar du dig själv för göing?
– Nej.

Varför inte?
– I min optik tar det nog några generationer att bli göing… Jag har levt och bott för länge i storstäder och i andra länder och kommer alltid känna mig och bli betraktad som ”tillflyttare”. Men det uppfattar jag inte som en dålig sak, eftersom just för att vi är olika och ser på saker från olika perspektiv blir världen större och vi kan ha mycket att ge varann.

Kan du ge exempel på några dialektala ord och uttryck?
– Ooops, nej…. Men om flera göingar pratar tillsammans utan att anpassa sig för att jag är där har jag svårt att ens förstå och skilja ord och uttryck!

Som Göingebo eller företagare är du viktig för Skånes gröna hjärta och bidrar till platsen identitet. Kan du ge något exempel på när du känner att du bidrar till platsen?
– Jag lyfter fram platsen och området och allt det har att ge som en naturlig del av min verksamhet. Jag driver Lille Carlsson – ett litet B&B i Östanå – och i information och kommunikation med mina gäster lyfter jag fram de många fina ställen de kan besöka och särskilt den unika natur vi har här.

Bild på Jessica som skogsfrun Breanäs Vandille, en av karaktärerna i vandringsföreställningarna.

Jessica som skogsfrun Breanäs Vandille, en av karaktärerna i vandringsföreställningarna.

– I mitt andra arbete, i den ideella föreningen Den generösa skogen, gör vi vandringsföreställningar kryddad med musik och teater och sinnliga skogsvandringar och jobbar med att stärka människors relation till skogen och lyfter fram dess kraft och potential. Och har man det jobbet, så kan man inte vara på en bättre plats än i Göinge!

Kan du berätta någon platsspecifik historia eller sägen?
– Inte som jag kommer på nu men jag har ju hört andra berätta och läst… Och så gör vi ju mycket platsspecifika
berättelser i våra föreställningar.

Varför bor du där du bor? Vad tycker du är unikt med just din plats?
– Jag bor i Östanå i ”Store Carlsson” för att vi förälskade oss i huset, platsen med ån och människorna runtomkring. Aldrig hade vi trott att vi skulle slå oss ner permanent, men nu vet vi att vi har hittat vår plats på jord.

– Gillar du natur och högt i tak finns här alla möjligheter till att skapa ett gott liv. Lugnet som de stora träden, stengärden och naturen ger är påfallande och starkt – och samtidigt är vi i Köpenhamn på bara två timmar…

Till vem vill du lämna överstafettpinnen?
– Till Marie Elnertz, som är en mycket generös och driven person som jag tycker lyfter fram det bästa vid Göinge – både som företagare och privat person. Hon är ’tillflyttara’ – som jag – men med en djup och lång förankring här så jag tror hon har något spännande att bidra med… och jag är själva nyfiken på vad hon kommer svara.

Göingebor som berättat tidigare hittar du här.


Bild på Jessica Kriesz.

Jessica Kriesz. Jessica Kriesz, "tillflyttad" Göingebo och företagare i Östanå.

Hittade du inte vad du sökte?