Man kan vara göing även om man inte uppfyller alla krav

Var hamnar man när pappa kommer från Norrland och mamma från Sydafrika? Jo, i Göinge!

Om någon frågar mig om jag är en göing, så har jag svårt att svara. Jag har inte Göingedialekt (har ingen dialekt alls…), jag är inte född här, ingen av mina föräldrar kommer härifrån – listan på vad som gör att jag inte är en göing kan göras lång!

Bild på Kai Marklin.

Kai Marklin är Göingebo sen länge. Men en göing är han inte enligt sig själv. Eller…?

Dock kan jag konstatera att efter att ha vuxit upp på olika platser i Sverige och i två världsdelar, Afrika och Asien, så har jag hamnat i Göinge, Broby närmare bestämt! Tio olika skolor under grundskoletiden, men ändå är jag här! En far som flyttade runt hela sitt liv och drog familjen med sig världen runt, men ändå är jag här! Det måste vara något som gör det!

En stor orsak är nog att jag träffade min fru sedan 37 år just här i Göinge. Vi gick samma datakurs och med ett sådant romantiskt upplägg kan ju inget gå fel. Idag bor vi i samma villa som vi köpte på 1980-talet och har inga planer på att flytta. Men det är också lugnet och alla trevliga göingar som är orsaken.

I mitt nuvarande uppdrag som ordförande för Sveriges Stenindustriförbund reser jag relativt mycket, bland annat till Stockholm. Folk brukar säga ”visst är det skoj att komma till Stockholm så ofta?” Ja, det är skoj att komma dit, men det beror nog på att jag inte behöver stanna där. Vilken lyx man har: 25 minuter med bil till Hässleholm, sedan 3,5 timme på tåget och voilá – jag är i Stockholm! Och, fyra timmar efter man går på tåget så är man hemma igen.

Dock får jag väl konstatera att jag har misslyckat med två tredjedelar av våra barn! De har svikit och flyttat till Gualöv och Svedala! Vad har Gualöv och Svedala som inte Broby och Göinge har? Yngsta dottern har dock förstått saken, och bor i Broby!

Jag kan också konstatera att jag har ingen önskan om att flytta från Göinge! Möjligen när temperaturen faller och understället kommer på. Enligt min fru sker det i september och sedan kommer det inte av förrän i april (eller möjligen maj). Jag säger då ”Se det positivt – jag har inte underställ en tredjedel av året!”.

Visst reser vi ofta och tycker det är bland det bästa som finns. Vi har haft förmånen att besöka många intressanta platser i världen, men när vi skulle köpa sommarstuga så blev det Immeln! Lagom avstånd hemifrån, fortfarande Göinge och fortfarande lika trevliga grannar!

Jag kan alltså konstatera att man kan vara göing även om man kanske inte uppfyller alla krav!

Nu skulle jag vilja lämna över stafettpinnen till Paul Seugling som jag hade förmånen att jobba med när jag var skolledare på det som då hette Stenforsaskolan.

Förresten… Min bror bor också kvar i Broby!

Broby i augusti 2023
Kai Marklin

Fler Göingebor som berättar om Skånes gröna hjärta och göingar hittar du här!


Bild på Kai Marklin.

Kai Marklin är Göingebo sen länge. Men en göing är han inte enligt sig själv. Eller...?

Hittade du inte vad du sökte?