På vatten

Bada


Badar i Tydingesjön

Ibland behöver man svalka sig med ett dopp. I Östra Göinge finns flera vackra sjöar som går alldeles utmärkt att bada i.

Packa picknickväskan och solhatten och bege dig till exempel  till Tydingesjön, Sjöhagen, Breanäs, Gummarp eller Njura ”havsbad”.

 

Insjöar

Breanäs badplats

16 km nordöst om Broby hittar du ett naturskönt område med vacker badplats.
Hitta hit:  Breanäs 3062, 280 63, Sibbhult

Gummarpsbadet

3 km från Högsma by hittar du en insjö, kallad Rolstorpssjön, och här ligger det vackert belägna Gummarpsbadet.
Hitta hit: Gummarpsbadet, 280 64 Glimåkra

Immeln

Immeln är till ytan Skånes tredje största sjö, belägen ca 16 km öster om Broby, med barnvänligt bad i naturskönt område. Tillgång till kiosk, servering och camping.
Hitta hit: Immeln badplats, Immelnvägen 73, 289 73 Sibbhult

Sjöhagen

Sjöhagens badplats finner du ca 7 km nordväst om Broby, vid Tydingesjöns norra del. Här finns möjlighet till sköna bad.
Hitta hit: Sjöhagen, 289 92 Broby

Tydingesjön

Tydingesjön ligger 3 km väster om Broby, i ett naturskönt område och med en barnvänlig strand. Här finns kiosk, servering och camping.
Hitta hit: Tydingesjön, 289 92 Broby

Friluftsbad

Hanaskogsbadet i Hanaskog

Hitta hit: Cederborgs väg 12, 289 50 Hanaskog

Trollabadet i Glimåkra

Hitta hit: Trollabadet, Svenarp 1313, 280 64 Glimåkra

Fiska


Personer som fiskar.

Foto: Jonatan Månsson.

Vill du hellre befinna dig ovanför vattenytan så bjuder vår kommun även på fina fiskevatten. Du kan fiska på någon av våra fiskeplatser vid Helge å, Immelnsjön, Rolstorpssjön eller Tydinge- och Kallsjön. Kom bara ihåg att fiskekort krävs.

Fiskeplatser

Helge å Broby-Genastorp

Vattnet är lugnflytande och sträckan mycket intressant för mete. Det fiskas även en del gös i området. Ån varierar i bredd och djup på sträckan. Några områden har öar och riklig vegetation. Området omfattar 26 kilometer av Helge å, från Nöbbelövs kraftstation till dammluckorna i Genastorp samt nedre delarna av Baggabäcken, Kilingeån och Njura kanal. Sju platser för fiske finns längs med ån. Samtliga platser är väl skyltade.

Fiskarter:
Gädda, abborre, gös, ål, mört, sarv, braxen, björkna, löja och lake

Fiskeregler:
Minimimått för gös 50cm, ål 55cm. Fiskekort berättigar till fiske med handredskap och trolling samt isfiske med angeldon som begränsas till 5 stycken per dag och fiskekort.

Fiskekort:
Broby, Lindvalls järn: 044-402 00
www.ifiske.se

Helge å Knislingebygden

Fisket omfattar 15 kilometer av Helge å från Emsfors kraftstation via Gummastorpssjön och söderut till Torsebro kraftstation. 2 kilometer av Almaån från Västerslövs pumphus till utflödet i Helge å och 5 kilometer av Bivarödsån från Humlarödsbäcken till utflödet av Helge å. Vattnet är lugnflytande och fiskrikt, området är känt för ett bra gösfiske.

Fiskarter:
Abborre, braxen, gös, gädda, mört, löja, sutare, ål och öring.

Fiskregler:
Minimimått för gös och öring: 50cm, lax: 60cm. Ål förbjudet att fiska
Öring och lax är fredade under tiden 1 oktober – 1 mars
Fiskekort berättigar till fiske med handredskap och trolling samt isfiske med angeldon som begränsas till 10stycken per dag och fiskekort.

Fiskekort:
Hjärsås Jakt &Djurtillbehörsbutik: 044-650 66
Hanaskog, Träffpunkten: 044-633 60

Iordningsställda platser för fiske finns. Egen båt är tillåten.

Helge å Nöbbelöv-Emsfors

Sträckan omfattar Helge å från Nöbbelöv söderut till Emsfors. Ån är lugnflytande.

Fiskarter:
Abborre, braxen, gädda, gös, mört, sutare och ål.

Fiskekort:
Broby, Lindvalls järn: 044-402 00

Service vid vattnet:
Iordningställda fiskeplatser finns längs med ån. Platserna är skyltade från närmsta väg.

Immelnsjön

Immeln är Skånes till ytan tredje största sjö. Den präglas av vildmark med steniga stränder och ett stort antal vikar. Vattnet är klart, men sjön har många stengrund.

Kontakt och mer information: info@immelnfiske.sehttps://www.immelnfiske.se/

Fiskarter:
Gädda, abborre, öring, braxen, sik, sutare, ål och mört.

Fiskekort:

Du kan även köpa fiskekort online på iFiske, eller hos någon av våra återförsäljare nedan.

Immelns Kanotcenter 044-961 00
Breanäs hotell 044-911 41
ICA Arkelstorp 044-910 11
Konsum Sibbhult 044-480 62
Glimåkra Spelhörna 044-428 22
Olofströms Kanotcenter 0454-402 80

Fiskeregler:
Fiskekortet medger innehavaren rätt att fiska endast med spö och angeldon. För fiske med drag från motordriven båt tillåts två spö per fiskekort. Fiskekort medger inte rätt till kräftfiske. Barn upp till 15 år får fiska utan avgift. I sällskap med målsman skall denne inneha fiskekort. Sedan 2007 är ålfiske förbjudit enligt ett beslut från fiskeriverket.

Service vid vattnet:
Ett flertal vindskydd, grillplatser och badplatser finns runtom sjön.

Rolstorpssjön

Sjön är en näringsfattig skogsjö med ganska klart vatten. Hela sjön är omgiven av skog med stränder som är omväxlande steniga och/eller gyttjiga.

Fiskarter:
Abborre, gädda, braxen, gös, mört, sutare och ål.

Fiskeregler:
Fiske får bedrivas som sportfiske det vill säga mete-, drag-, spinn- och pimpelfiske. Endast ett redskap får användas per person. Minimimått på gös är 40 centimeter. Egen båt får användas. Båtplats uthyres av Högsma bygdeförenings badsektion 044-487 60. Barn och ungdomar fiskar fritt i sällskap med betalande vuxen.

Fiskekort:
Glimåkra spelhörna: 073-512 78 00

Service vid vattnet:
Informationstavlor finns där bilvägar går fram till vattnet samt i Högsma vid bygdegården. Vid Gummarpsbadet finns parkering, toalett, soptunnor, tältplats, grillplats och bastu.

Båtramp:
Finns vid Gummarpsbadet.

Vägbeskrivning:
Från Glimåkra eller Sibbhult, kör till Högsma och fortsätt där mot Vesslarp. 3 kilometer efter Högsma finns en vägskylt mor fiske och bad.

Övrigt:
Djupkarta finns anslagen vid Gummarpsbadet.

Tydinge-och Kallsjön

Tydinge- och Kallsjön är två sjöar i Hässleholms och Östra Göinge kommun och de ingår i Helgeåns huvudavrinningsområde. Tydingen är ca 6 meter djup, har en yta på 4,52 kvadratkilometer och befinner sig 57 meter över havet. Kallsjön har en yta på 0,553 kvadratkilometer o ligger på 57,2 meter över havet. Kallsjön avvattnas till Tydingen som i sin tur avvattnas via vattendraget Olingeån till Helge å. Vid provfiske har bland annat abborre, braxen, gers och gädda fångats i sjöarna.

Fiskarter:
Gädda och abborre kan fiskas året runt i Tydingen.

Fiskekort:
www.ifiske.se/fiske-tydingesjon-kallsjon.htm

Lindvalls järn, Broby: 044-402 00
Christenssons Bygg & Foder, Hästveda, 0451-300 45
Sportfiskebolaget, Hässleholm, 0451-826 00

Övrigt:
Sjöarna ligger strax väster om Broby. All information om fisket/båtramper/båthyra m.m. hittar ni på www.ifiske.se/fiske-tydingesjon-kallsjon.htm

 

Paddla kanot


Kille paddlar kajak på Immelnsjön

Foto: Precious People

Paddla på Immeln
På våra fem lägerplatser vid Immelns badplats, på Kvinnoöarna, Stora Äspön och i Breanäs finns iordningställda grillplatser och soptunnor. På lägerplatserna vid Immeln, Kvinnoöarna och Breanäs finns även vindskydd och luktfria mulltoaletter eller WC. I Immeln finns ett kanotcenter där du kan hyra kanot, för mer information titta in på www.immelnskanotcenter.se.

Serviceavgift för en bättre kanotled
För att kunna erbjuda bra rast- och lägerplatser med god service tar Östra Göinge ut en serviceavgift av alla som nyttjar kanotledens service. Serviceavgiften ligger för närvarande på 50 kr per kanot/ båt och dygn. Serviceavgiften kan betalas på Immelns kanotcenter eller via Swish

Hela överskottet från serviceavgiften används oavkortat till den service som finns på kanotleden i Östra Göinge kommun, för att leden fortsatt ska vara ett trivsamt och attraktivt besöksmål med bevarade naturvärden. Genom att betala serviceavgiften hjälper du till att bygga en grönare, mer hållbar och mer sammanhållen kanotled.

Paddla längs Helge å eller i Tydingesjön
Ta en kanottur på cirka 5 km längs Helge å, mellan Östanå och Njura kraftverk. En lugn sträcka som passar ovana paddlare. Eller varför inte prova att paddla en tur i Tydingesjön, som är en sjö med många vackra vikar och öar att utforska.

Uthyrare Helge å och Tydingesjön

Via Östra Göinge Järnvägssällskap kan du boka ett kanotpaket där det ingår kanot, flytväst och paddel. Det finns också extrautrustning att hyra, som till exempel tält, liggunderlag, stormkök och kanotvagn.
Kontakt och mer information: +46 (0)44-440 48, info@ogjs.se , Östra Göinge Järnvägssällskap (ogjs.se)

Det finns också möjlighet att hyra båt eller kanot med tillhörande utrustning via Tydingesjöns camping.
Kontakt och mer information: 073-044 5486, info@tydingesjon.com , https://tydingesjon.se/

Åk bryggbåt


Puttra fram med en bryggbåt på sjön Immeln eller Helge å.
Uthyrare i Immeln – Breanäs hotell

 

Friluftskarta


I kommunens digitala Friluftskarta kan du se kanot-, vandrings- och cykelleder markerade på en interaktiv karta. Du kan också se var det exempelvis finns grillplatser, vindskydd, badplatser och båtiläggningsplatser.

 

Allemansrätten – så funkar den


Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Du använder dig av allemansrätten när du till exempel promenerar i naturen, paddlar kanot eller plockar bär i skogen.

Är du säker på att du har koll på vad du får och inte får göra? I filmen förklarar Naturvårdsverket allemansrätten och dess huvudregel – inte störa och inte förstöra.


Hittade du inte vad du sökte?