Det är främst naturen som lockat mig hit!

Bild på Petra Lindbom

Petra Lindbom.

Hej Petra! Vem är göing, enligt dig?
– En göing är för mig någon som är född i Östra Göinge. Det kan också vara någon som bara vill vara göing, för att här är så fint, men jag får hela tiden höra att man måste ha bott här i generationer för att kunna kalla sig det, så jag tänker att än så länge är det så det är.

Skulle du själv kalla dig för göing?
– Nej.

Varför inte det?
– Jag känner att jag hör till, men inte att jag är göing. Jag har bott på många olika ställen i mitt liv – i Sverige och utomlands – och det har påverkat min personlighet. Jag kommer nog alltid att känna mig lite blandad. Men jag trivs här och det är här jag vill bo, så lite göing är jag nog ändå.

Kan du ge exempel på dialektala ord och uttryck?
– Nja. Det gaur inte…

Kan du ge exempel på när du känner att du bidrar till platsen?
– Jag tror att jag bidrar till Östra Göinge med mitt engagemang för natur, teater, konst, kultur och integration.

Kan du berätta någon historia om eller sägen från Östra Göinge?
– Jag har hört berättelser, men jag kan inte återberätta någon specifik berättelse. Jag skulle faktiskt vilja lära några berättelser och sånger. Jag tänker att det bästa är få sådana berättelser och sånger delgivna muntligt av någon som vill dela med sig. Kanske har jag bott här nog länge nu? Om någon vill dela med sig, tar jag hjärtans gärna emot.

Varför bor du där du bor? Vad är unikt med just din plats?
– Det är framförallt naturen, skogarna och sjöarna, som har lockat mig hit och några nära vänner som redan bodde i Östra Göinge och som hjälpte mig att hitta mitt hus.

Bild på sjö och fören på en kajak..

”Som många andra älskar jag sjön med sina öar och klippor, både för bad och kajakturer”.
Petras egen bild från första kajakturen i maj i år.

Till vem i Östra Göinge vill du lämna över stafettpinnen?
– Till Florence Svensson, som var den som mötte mig så engagerat när jag först knackade på hos kommunen och bad om ett möte med de som arbetar med kultur och människor.

– När jag skulle gå, gav hon mig en broschyr om Skånes Ess/Leaderprojektet och peppade mig att formulera mina tankar. Detta har lett till så mycket gott och att våra vandringsföreställningar har utvecklats och det har även möjliggjort att Jessica Kriesz och jag har startat kulturföreningen Den Generösa Skogen som vi fortsätter arbeta med och utveckla.

Florences berättelse publiceras i tidningen Espresso samt här på kommunens webb i januari 2022.

Göingebor som berättat tidigare hittar du här. 


Bild på Petra Lindbom

Petra Lindbom.

Hittade du inte vad du sökte?