Göingar kan!

Bild på Henrik Larsson.

Henrik Larsson, av Skånes orienteringsförbund utnämnd till Årets ledare år 2019.

– Tack Jalle, för det fina förtroendet att få ta över stafettpinnen när det handlar om att förmedla tankar kring göingar och Göingebygden. Det blir kul att få delge mina upplevelser efter så många starka och kloka röster från spännande kommuninvånare.

Efter att ha läst tidigare skribenters intressanta och eftertänksamma texter slås jag av att vår natur och miljö har så stor betydelse för oss göingar. Då känns det extra roligt för mig att ta över när naturen och framför allt skogen i Östra Göinge har varit min ”arena” och hemmaplan i hela mitt liv.

Det finns en kraft och storslagenhet i skogarna i vår kommun som många gånger fungerar både som en oas för återhämtning och som en energikälla där man kan samla styrka. När jag skriver dessa rader i mitten av maj har grönskan precis nått klimax där de ljusa gröna färgerna dominerar överallt. Passagerna genom bokskogarna i dessa tider ger en magisk känsla.

Mitt liv i bygden har präglats av otaliga möten med människor. I min roll som lärare har jag mött en växande generation i över trettio år och som föreningsledare har jag fått träffa mängder med ideella krafter. Båda miljöerna har gett mig upplevelser och erfarenheter som ständigt påminner mig om att vi göingar – vi kan!

Ibland finns en Jantelagsuppfattning bland både barn och vuxna, men samtidigt kan man ofta också stöta på den härliga göingska inställningen att ”vi löser detta själva” och ”det är väl inget att snacka om”. Detta är inget som ska förväxlas med Jantelag utan snarare tvärtom ett uttryck för att vi reder oss själva (och det har vi alltid gjort).

Många är de, eleverna som passerat

Att få vara en del av barns och ungdomars uppväxt och utveckling är en ynnest som skänkt mig stor glädje genom åren. Det har passerat så många elever på sin resa genom skolåren och jag imponeras ofta av vilka resor som påbörjats i vår lilla kommun. I rollen som idrottslärare blir det en självklarhet att se alla dessa framgångsrika atleter som en gång i tiden startade sina karriärer i den göingska myllan. Vi har fostrat världsstjärnor i brottning, friidrott, motorsport och orientering m.m. och det är en häftig känsla.

Minst lika glädjande är alla dessa levnadsöden som inte leder till medaljer och landslagsdräkter. Otaliga är de elever som under sin skoltid obemärkt, eller kanske till och med ganska struligt, framlevde sina studieår, för att senare i livet blomma ut till något väldigt fint. Då kan man möta dem som välmående familjefädrar och mödrar, framgångsrika företagare eller bara som välfungerande samhällsmedborgare. Mötena med före detta elever är oftast väldigt upplyftande och visar så tydligt att: Göingar kan!

Tillsammans kan vi ännu mer

2014 fick FK Göingarna en förfrågan till oss, om vi inte kunde tänka oss att ta oss an 10MILA 2019. Det var en stor ära att få frågan att arrangera världens mest anrika orienteringsstafett, men samtidigt en enorm utmaning. Det vanliga scenariot är att ett antal orienteringsklubbar går samman om ett sådant projekt, men vi ville i sann Göingeanda reda oss själva. Vi tog den utmaningen på egen hand, men fick sedan ändå tacksam hjälp av orienterarna från flera grannklubbar.

Bild från ett av startskotten under 10MILA 2019.

Ett av många startskott under 10MILA 2019.

I grundbeslutet låg en tanke om att vi kan själva, samt en förhoppning om att bygden skulle ställa upp och hjälpa oss med detta.

Med en fantastisk uppbackning från kommun och region, samt från företag, föreningar, Glimåkrabor och andra privatpersoner så löste vi detta på ett formidabelt sätt. Fotbollsklubbar parkerade bilar, serverade mat och skötte boenden. Hockeyklubben skötte tältförläggningen. Simklubben fungerade som värdar. Scouter och Lions fixade parkeringar och vätskestationer och en brukshundsklubb patrullerade arenan nattetid under uppbyggnaden.

Företagare hjälpte oss med maskiner, material och andra resurser. Glimåkrabor upplät sina hus och lokaler till gäster från hela världen och en skönsjungande mångsysslare från Västraby bidrog med nationalsången…

Tillsammans skapade vi det största evenemanget någonsin i vår kommun med bortåt 10 000 besökare och vi gjorde det ruggigt bra! Lovord och utmärkelser duggade tätt efteråt och orienterare från all världens hörn har benämnt arrangemanget som det mest imponerande i tävlingens 75-åriga historia.

Så göingar kan! Och tillsammans kan vi uträtta stordåd!

Med detta vill jag passa på att än en gång tacka alla som var inblandade då och lämnar nu över stafettpinnen till kulturpersonligheten Ingemar Nilsson från Immeln, som gärna får skriva om sin livslånga gärning i Göingeland.

Henrik Larsson

Göingebor som berättat tidigare hittar du här.


Bild på Henrik Larsson.

Henrik Larsson, av Skånes orienteringsförbund utnämnd till Årets ledare år 2019.

Hittade du inte vad du sökte?