Göingen sägs vara en korsning mellan smålänning och räv!

Bild på Mikka och Björn Lundström hemma i sin trädgård i Broby.

Mikka och Björn Lundström hemma i sin trädgård i Broby.

Hej Mikka och Björn! Vem är göing, enligt er?
– En göing är en person som fötts i bygden och har sitt hjärta här. En inflyttad person kan genom intresse och engagemang förvandlas till en göing. Enligt framlidne major Vigo Olsson, Knislinge, var göingen en blandning av smålänning och räv, företagsam och en som hittar lösningar. Idag skulle vi säga att en sådan person är ”streetsmart”.

Skulle ni själva kalla er för göingar?
– Ja!

Varför det?
– Jag, Mikka, är absolut en äkta göing och Björn, som ursprungligen kommer från Kristianstad, har genom sitt arbete på Lantmäteriet, sitt bygdeintresse och sina förfäder, som bodde i Östra Olinge och Ellebäck, också blivit en sann göing.

Kan ni ge exempel på dialektala ord och uttryck?
– Ord som vi göingar använder i dagligt tal är tyar (orkar), hiet (vildvuxet eller snårigt), nabon (grannen) och glöttar och glöttaglöttar (barn och barnbarn).

Kan ni ge exempel på när ni känner att ni bidrar till platsen?
– Jag är ordförande i Broby Hantverkar- och företagarkvinnor och en gång i tiden sydde jag upp kläder till Vuxenskolans teatergrupp samt till Göingerevyer. Björn har varit aktiv medlem i Broby Hantverks- och företagarförening. Han har även
varit ordförande i kyrkofullmäktige i Östra Broby.

Kan ni berätta någon historia om eller sägen från Östra Göinge?
– När jag arbetade som lantmätare kom det en gång fram en äldre kvinna vid en avstyckning i Boalt. Hon sa ”hva ska du maula ida?”. Maula är danska för mäta och tänk att danskan lever kvar i Göinge efter 300 år, säger Björn.

Bild på vagnen), under filminspelning för "Skånska gästgivaregårdar" år 1983.

Mikka och Björn Lundström, tillsammans med döttrarna Anja och Linn (i barnvagnen), under filminspelning för ”Skånska gästgivaregårdar” år 1983.

– I tv-serien om ”Skånska gästgivaregårdar” från 1983, i ett avsnitt från Broby, intervjuades vår dåvarande kyrkoherde Uno Karlsson tillsammans med dåvarande gästgivarenav programledaren Lasse Holmqvist. Uno, som alltid var vältalig, sa då att han hade något som inte gästgivaren hade, nämligen söndagsöppet. Av någon anledning hade Gästis inte öppet på söndagar till förtret för turister och andra resenärer.

– Min pappa Joseph, fick nya hjärtklaffar inopererade på lasarettet i Kristianstad. Pappa som hade varit ordentligt trött en tid, berättade för alla och envar hur nöjd han var efter operationen, ”nu mår jag bra som fan för jag har fått en reservdel ifrån Scan”. Man opererade nämligen in anatomiska klaffar från grisar, berättar Mikka.

Varför bor ni där ni bor? Vad är unikt med just er plats?
– Efter att några år, i ungdomen då jag bott och arbetat på olika platser i Sydsverige, var det nordöstra Skåne som drog. Björn fick arbete på Lantmäteriet i Broby och jag på Stadsingenjörskontoret i Kristianstad.

– När Björn styckade det område där vi bor idag var kvartersmarken här var privatägd och det var lättare att välja tomt. Närheten till större kulturutbud samt till flygplatserna i Helsingborg, Malmö och Kastrup är också bra!

Till vem i Östra Göinge vill ni lämna över stafettpinnen?
– Till Petra Lindblom i Immeln. Petra är mycket trevlig och det ska bli spännande att läsa hennes historia!

Göingebor som berättat tidigare hittar du här.


Bild på Mikka och Björn Lundström hemma i sin trädgård i Broby.

Mikka och Björn Lundström hemma i sin trädgård i Broby.

Hittade du inte vad du sökte?