Vi göingar har präglats av den jordnära livsstilen…

Bild på Jarl Sjunnesson.

Jarl Sjunnesson, mångsysslare.

Tack Viveca Knutsson för skrivarstafettpinnen. Det glädjer mig att det hittills endast varit kvinnor som pinnen vandrat mellan även om jag inte lider av att bryta trenden. Allt för många gånger i historien har kvinnans röst och perspektiv aldrig fått komma till tals. Kanske det säger något om oss göingar?

Här finns många starka och drivna kvinnor, något som inte minst märks tydligt i den styrgrupp som anordnar skördemarknad och rekoring.

Jag tror att vi göingar har präglats av den jordnära livsstilen där naturen är en självklar del av vardagen. Vi bygger inte de största höghusen eller flashigaste monumenten, men här finns otroligt mycket kunskap, kunskap som bäraren av kunskapen ser som en självklarhet, men för en utomstående kan vara rena grekiskan. Då tänker jag inte på dialekten med ord som ticket = ”en sån sak” eller hialös = ivrig, utan kunskap som man får när man lever i och nära naturen och som man får i mötet med människor här. En kunskap som mynnar u ti att det finns gott om mångsysslare i Göinge.

Man lär sig lite här och lite där och helt plötsligt finns där en ny sträng på lyran. Jag vågar nästan kalla mig själv för mångsysslare.

Mångsysslaren i Västraby

Tillsammans med min fru Karolina och äldste sonen Gustav driver jag Baggagården i Västraby som ligger mellan Broby och Emmislöv.

Karolina jobbar mestadels utanför gården som kontorschef i Sparbanken Skåne, men har hand om bokföring och bakning samt delar ansvaret för gårdsbutiken. Gustav jobbar mestadels med djuren, odlingarna samt fastigheterna men stöttar upp var helst det behövs.

Så vad pysslar då en sån filur som jag med? Den mesta tiden går till Baggagårdens ekologiska sparrisodling, hösthallonodling samt dikobesättning av rasen Aberdeen Angus, men gårdsbutiken och Självbetjäningsboden, som går under namnet Boden, kräver också sin tid. Under säsong laddar vi inte bara med våra egna produkter utan plockar in frukt och grönt från andra duktiga odlare också.

Musiken får också en stor plats. Sången är mitt huvudinstrument och som sångare har jag förmånen att ibland få sjunga med riktigt bra musiker och artister. Till exempel nu i höst när det blir en konsert tillsammans med Sonja Aldèn i Broby kyrka. Många av er har säkert också stött på mig vid något bröllop eller begravning, då jag har spelat piano och sjungit.

Bild på Jarl Sjunnesson.

Sen så har vi våra mat- och musikvandringar. Då får jag leva ut min musikaliska kreativitet och spela på alla möjliga instrument som jag sitter och leker med mörka vinterkvällar. Men konceptet är som mycket annat ett teamwork med min livskamrat Karolina. Tillsammans lagar vi mat och bjuder sedan gästerna på en fyra rätters middag till musik på natursköna platser på gården.

Vid ett av våra koncept sitter vi uppe på en gammal skans som ligger nedanför gården. Där bjuder vi på god mat och skön musik med utsikt över Helgeån.

Gården med anor från århundraden tillbaka

Just över Helgeå fanns det för många år sedan ett vadställe. Vadstället finns med på en karta ritad av den svenske generalkvartersmästaren Erik Dahlberg 1678. Det var även vid denna tiden som Anders Bagge, dåvarande ägare till Baggagården fick sina betande djur beslagtagna av Snapphanarna från de Norra Socknarna som förde dom till det danska lägret i Hjärsåslilla.

Mycket har förändrats sedan den tiden men namnet Baggagården finns kvar och jag har en ambition om att min lilla hörna av världen ska vara ren, vacker och en fredlig plats där djur, människor och natur får må bra och leva i harmoni.

Med vandringarna vill vi skapa en stund av gemenskap, energi och närvaro, där alla känner sig trygga och bekväma. En stund där vi lämnar det gamla bakom oss, lever i nuet och får en energikick in i framtiden.

För mig är det otroligt roligt att få visa en så fin del av Skånes gröna hjärta för gäster från både när och fjärran.

Jag vill lämna över stafettpinnen till Henrik Larsson som hade huvudansvaret för orienteringstävlingen 10Mila, som är det största eventet i Östra Göinges historia.

Jarl Sjunnesson

Göingebor som berättat tidigare hittar du här.


Bild på Jarl Sjunnesson.

Jarl Sjunnesson, mångsysslare.

Hittade du inte vad du sökte?