Om sägnerna stämmer är en riktig göing det högsta man kan bli…
Daniel Emitslöf, Göingebo i Emmislöv.
– Tack Anny för stafettpinnen, den pregar jag ned i madjoren och så vänder vi blicken nedåt för en stund. För där nere finns möd som förenar oss och förutsättningen för att vi ska kunna äda oss mätta. För är det något en göing älskar så är det väl goer mad och fulla bugar!
Utifrån sett skulle jag antagligen ses som en göing eftersom jag är född, bor och pratar (läs låter) som en göing. Men de är inte bara det som utmärker sig.
En göing bjuder på sig själv men är också ansvarsfull: mån om bygden, dess historia och sin värdefulla natur.
Det finns mycket gott man kan säga om en göing och om sägnerna stämmer så är en riktig göing det högsta man kan bli, så kanske en dag förtjänar man den titeln.
Som företagare i kommunen träffar jag en hel del människor inom både bygg och de gröna näringarna, men också vid studiebesök och föreläsningar. Inte bara boende i Göinge eller Sverige utan även internationella gäster, och stolt försöker jag förmedla Göingeandan, visa dess fantastiska natur och vad som skapas här.
På gården och markerna som vi sköter, händer allt mellan himmel och jord, eller rättare sagt inklusive jord. För det är där nere allt händer, samspelet mellan svampar och mikroliv som är grunden till allt vi ser.
För att dra vårt strå till stacken bedriver vi en regenerativ nötköttsproduktion, där fokus ligger på att lagra in atmosfäriskt kol i marken med hjälp av fotosyntes och korna.
Korna har många olika uppgifter i vår verksamhet, de betar och håller våra marker öppna, samtidigt som de trampar ned gräs som blir till matjord och skapar ett positivt klimatavtryck. Våra djur sköter om våra egna marker, men också Länsstyrelsens fantastiska reservat uppe i Sporrakulla utanför Sibbhult.
Vi bedriver också avel på våra Röda Angus och Dexterkor, där fokus ligger på funktionalitet och att djuren ska växa bra på bara gräs.
Jag har under många års tid experimenterat med olika åldrar, örter och grässorter för att uppnå en specifik smakupplevelse i det som produceras. Detta har skapat hållbara och långsiktiga samarbeten med restauranger på både nära håll men också uppe i huvudstaden.
Eftersom jag har ett stort matintresse, är det en självklarhet att delta i ”Exceptionell råvara”, en organisation skapad av landets vassaste smaklökar. De anordnar årligen smakmöten där vi producenter får presentera våra råvaror och får dem bedömda.
Gården som ligger i utkanten av Emmislöv heter Blåkulla, det namnet skämtas det ofta om när det börjar närma sig påsk. Men det har en helt annan historia, iallafall vad de äldre berättat.
Gården ligger uppe på en kulle som förr var täckt av blå blommor. När man åkte på den gamla landsvägen som går igenom Emmislöv, såg det på håll ut som en blå kulle, där av namnet Blåkulla.
Innan jag avslutar vill jag skicka vidare stafettpinnen till en kvinna som flyttat tillbaks till sina rötter på en gård i Getaberga. Det ska bli spännande att höra Helena Lööf berätta mera.
Daniel Emitslöf
Daniel Emitslöf, Göingebo i Emmislöv.
Hittade du inte vad du sökte?