Hälsosamt åldrande
I Östra Göinge kommun ska man kunna åldras i trygghet med bibehållet oberoende och god hälsa. Tillsammans med frivilliga, anhöriga, ideella organisationer, föreningar och företag anordnar kommunens förebyggande enhet många aktiviteter för att stärka och inspirera till ett aktivt och hälsosamt åldrande.
Folkhälsomyndigheten och WHO har fastställt fyra hörnpelare för ett gott och hälsosamt åldrande
- Meningsfullhet
- Social gemenskap
- Fysisk aktivitet
- Goda matvanor
Dessa hörnpelare återkommer i de olika aktiviteter som vi anordnar.
För frågor eller anmälan till aktiviteter kontakta:
Therese Oleskog, äldrepedagog, 044-775 65 87
therese.oleskog@ostragoinge.se
Maria Görnebrand, seniorlots, 044-775 65 86
maria.gornebrand@ostragoinge.se
After work- för dig som närmar dig pensionen
Att gå i pension innebär en stor förändring i livet, oavsett om man längtar efter eller bävar inför den stora dagen.
Östra Göinge kommun vill ge en möjlighet till förberedelse och eftertanke för kommuninvånare i åldern 62-64 år genom AFTER WORK- livet efter arbetslivet.
Vi träffas fyra gånger och tar upp följande ämnen; Ekonomi, Hälsa, Boende och ”Min egen tid”.
Vid varje tillfälle hålls ett föredrag av inbjuden gäst.
Afte work har genomförts 2022 och 2024. Preliminärt genomförs nästa omgång hösten 2026.
Förebyggande hembesök till dig som fyller 77 år under året
Östra Göinge kommun erbjuder hembesök till den som under året fyller 77 år. Hembesöken görs av antingen seniorlots eller äldrepedagog. Den uppsökande verksamheten är en del av kommunens förebyggande arbete, som syftar till att kommunens invånare ska ha god livskvalitet genom hela livet.
Vid besöket görs en intervju och information lämnas i olika frågor. Frågorna som ställs vid intervjun handlar om boendesituationen, hur man hanterar vardagsbestyren, hur hälsan och det sociala umgänget ter sig. Även kommunikationer och teknikanvändning tas upp vid intervjun. Resultatet av intervjuerna sammanställs årligen. Länk till sammanställningarna för 2022 och 2023 finns nedan under ”Läs mer”.
De 77-åringar som bor i särskilt boende eller har omfattande, regelbundna insatser från hemtjänst eller hemsjukvård får inte erbjudandet om hembesök. Kommunen deltar tillsammans med övriga kommuner i Skåne Nordost i ett utvecklingsprojekt som drivs av högskolan i Kristianstad, som arbetat fram ett gemensamt arbetssätt och frågeunderlag.
Promenadgrupper
Promenader för hälsans skull
Promenader är bra, enkel och billig motion! Att dessutom promenera tillsammans med andra och att efter promenaden fika tillsammans, är både nyttigt och roligt!
Ta chansen att träffa nya vänner och samtidigt komma ut på en promenad i din egen takt!
Vi promenerar i Glimåkra på onsdagar. Vi ses kl.13 vid Västergatan 5. Gemensam fika efteråt. För mer information kontakta Maria Görnebrand 044-775 6586.
Under hösten 2024 erbjuds även promenadgrupp i Sibbhult följande måndagar: 23 sept, 7 okt, 21 okt, 4 nov och 18 nov, De som vill promenera träffas utanför Skogsbrynet kl. 14. Ansvarig är för promenaderna i Sibbhult är Isabelle Persson som är en av våra frivilliga Göingar.
Teknikcaféer
Allt mer samhällsinformation och tjänster utgår från att man har vardaglig tillgång till mobil/surfplatta/dator och internet.
Att betala räkningar, kontakta myndigheter och köpa biljetter till bio eller teater är exempel på sådant som de flesta idag gör via internet. Även samhällsservicen sköts allt mer via internet. Om man inte har kunskaperna om hur man går tillväga riskerar man att hamna i ett ”digitalt utanförskap”.
I Östra Göinge vill vi motverka det digitala utanförskapet och istället få så många digitala göingar som möjligt, dvs lära ut hur man kan använda sin mobil eller sin surfplatta i vardagen.
Vi erbjuder två teknikcaféer vardera i Broby, Knislinge, Glimåkra, Sibbhult och Hanaskog. Ingen anmälan och man får komma på till vilka teknikcaféer man vill, oberoende av var man bor. Ta med din mobil eller din surfplatta så hjälps vi åt att lösa problem och ge tips och råd.
Hanaskog (Fridebo): 27 mars och 24 april. Kl. 13.30-15.30 (torsdagar)
Knislinge (Västanvid): 10 mars och 7april. Kl. 13.30-15.30 (måndagar)
Broby (Lindgården): 3 mars och 31 mars. Kl. 13.30-15.30 (måndagar)
Glimåkra (biblioteket): 28 april och 12 maj. Kl.13.30-15.30 (måndagar)
Sibbhult (Skogsbrynet): 14 april och 5 maj. Kl. 13.30-15.30 (måndagar)
Vi bjuder på fika.
För frågor kontakta:
Maria Görnebrand, 044-775 65 86, maria.gornebrand@ostragoinge.se
Therese Oleskog, 044-775 65 87, therese.oleskog@ostragoinge.se
Mötesplatser för seniorer
Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för seniorer.
Verksamheten bygger på ett aktivt deltagande från de besökande, studieförbund, organisationer och andra. På mötesplatserna samverkar kommunen med ett stort antal frivilliga, som med sin tid och engagemang bidrar till gemenskap, trivsel och vänskap. Man behöver inte bo på orten för att besöka en viss träffpunkt. Alla är välkomna till mötesplatserna!
Här finns mötesplatserna:
Café Skogsbrynet, Sibbhult Hjärsås församling anordnar träffpunkt en tisdag per månad samt en ”Alla kan sjunga-kör” på torsdagar.
Fikaträffen, Skogsbrynet Sibbhult Privata frivilliga anordnar mötesplats varannan torsdag.
Färevallen, Sibbhult Sibbhults IF anordnar frukostträff varje onsdagsförmiddag.
Seniorbio, Sibbhult Sibbhults Folkets husförening anordnar bio för seniorer/daglediga första torsdagen i månaden feb-april, sep-nov. 100 kr och i det ingår fika efter filmen.
Lindgården, Broby PRO:s väntjänst och Broby församling anordnar gemensamt träffpunkt var tredje torsdag. Under 2025 kan vi inte vara på Lindgården pga renovering. Eventuellt blir det i annan lokal. Mer information kommer.
Trollebo, Glimåkra Bingo varje vecka.
Fridebo, Hanaskog Fridebo Intresseförening Stjärnan erbjuder aktiviteter varje mån-, tis-, tors- och fredag.
Västanvid, Knislinge. Knislinge pastorat anordnar träffpunkt varannan torsdag, udda veckor kl. 14-15.30. Öppet för både dig som bor på Västanvid och för dig som bor i eget boende.
Gubbafrukost / Kvinnofrukost, Knislinge. Samarbete mellan Café Kom in och Frivillig i Göinge. Onsdagar kl. 9.00. Gubbafrukost udda veckor, Kvinnofrukost jämna veckor.
Fikaträffen Skogsbrynet VT 2025
Träffpunkt Lindgården
Gubbafrukost / Kvinnofrukost Café Kom in VT 2025
Kontakt
Kontakta samordnare för mötesplatser och frivilligverksamhet
Senioraktiviteter för ett hälsosamt åldrande
I broschyren ”Senioraktiviteter för ett hälsosamt åldrande” finns förslag på såväl aktiviteter för motion och hälsa samt mötesplatser och träffpunkter. Anordnare är olika aktörer i Östra Göinge kommun. Den finns i pappersversion i kommunhusets kundtjänst, bibliotek och vårdcentraler i Ö Göinge kommun. Den har även delats ut vid våra mötesplatser för seniorer och till pensionärsföreningarna i kommunen.
Senioraktiviteter för ett hälsosamt åldrande 2023/2024
PS. Vi är medvetna om att en del saker i broschyren för 2023/2024 behöver uppdateras. Kommer att göras när det finns tid till det. Hör gärna av er via mail till Therese.oleskog@ostragoinge.se om saker som behöver uppdateras.
Seniorfestival i Östra Göinge
Seniorfestival i Östra Göinge med många olika aktiviteter för seniorer.
Ett stort TACK till alla som på olika sätt bidrog till att göra seniorfestival och seniormässa så lyckat!
Till seniormässan kom nästan 300 besökare.
Nästa seniormässa planeras till oktober 2026.
Eventuellt blir det någon annan aktivitet v 40 2025, men så långt har vi inte kommit i planeringen ännu.
Senior sport school
Är du 60+ och vill vara med på ett hälsoäventyr
där du får komma ut, röra på dig och knyta nya kontakter?
Senior sport school är ett samarbete mellan Östra Göinge kommun och RF-SISU Skåne (fd Skåneidrotten).
Det är en 12 veckors ”skola” där man träffas två gånger i veckan (oftast tisdag och torsdag fm). Du får prova på olika aktiviteter som Senior Power styrketräning, tematräffar med fokus på hälsa, laga hälsosam mat och få utbildning i hjärt-och lungräddning (HLR).
Du får också prova på olika idrotter och ta del av intressanta föreläsningar.
Kostnad: 300 kr/person
Senior Sport School kommer att genomföras våren 2025.
Informationsmöte i Kulturhuset i Broby tisdagen den 14 januari kl. 10-11. Då går det även bra att anmäla sig.
För mer information:
therese.oleskog@ostragoinge.se | 044-775 65 87
maria.gornebrand@ostragoinge.se 044-775 6586
Hittade du inte vad du sökte?