Hälso- och sjukvård
Foto: Maskot bildbyrå
Varje kommun ska enligt hälso- och sjukvårdslagen erbjuda en god hälso- och sjukvård inom de områden kommunen ansvarar för. I kommunens hälso- och sjukvård ingår inte läkare.
Enligt hälso- och sjukvårdslagen skall kommunen erbjuda god hälso- och sjukvård, för personer som:
- bor i särskild boendeform eller vistas på korttidsplats
- bor i bostad med särskild service enligt LSS
- vistas i dagverksamhet eller daglig verksamhet enligt LSS
- har behov av hemsjukvård
Kommunens hälso- och sjukvårdsansvar innefattar vård/omvårdnad, rehabilitering, habilitering och hjälpmedel. Ansvaret omfattar personer som får bostadsbehovet tillgodosett enligt Socialtjänstlagen (SoL) eller Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Hemsjukvård och hemrehabilitering erbjuds till de personer som inte kan ta sig till sin vårdcentral på grund av sjukdom eller funktionshinder.
Hemsjukvård
Kommunen ansvarar för hälso- och sjukvårdsinsatser som ges av sjuksköterska, arbetsterapeut och/eller sjukgymnast, demenssjuksköterska och dietist till personer som bor på särskilt boende och till personer som bor i ordinärt boende och som inte kan ta sig själv till sin vårdcentral. Hälso- och sjukvårdsinsatserna utförs enligt läkarordination.
Om du på grund av sjukdom och/eller stora funktionshinder inte själv eller med hjälp av ledsagare kan ta dig till vårdcentralens mottagningar kan du ha rätt till sjukvårdande behandling i hemmet.
Du kan få hemsjukvård oavsett om du bor kvar hemma eller i ett särskilt boende.
Hemsjukvård bedrivs dagtid, helgfri måndag-fredag av arbetsterapeut och sjukgymnast, och dygnet runt av sjuksköterska med hjälp av vårdpersonal inom hjälp i hemmet. Du kan ha rätt till hemsjukvård även om du inte har hjälp i hemmet och har du hjälp i hemmet har du inte automatisk rätt till hemsjukvård.
Det är vårdcentralen och sjukhuset som ansvarar för läkarinsatserna.
Kontakt
Hjälpmedel
Utprovning av tekniska hjälpmedel är en del i hemsjukvården och följer således de rutinerna.
De flesta hjälpmedel provas ut av kommunens arbetsterapeut eller fysioterapeut och ansvaret gäller de personer som är folkbokförda i kommunen och över 20 år.
Vad kostar det?
Utprovning av hjälpmedel kostar som ett besök av hemsjukvården. Det tas även ut en månatlig avgift för hjälpmedelsabonnemang.
Se aktuella avgifter här
Hur ansöker jag om hjälpmedel?
Kontakta arbetsterapeut/fysioterapeut i ditt område
Hur gör jag när jag vill lämna tillbaka hjälpmedel?
Hemrehabilitering
Vad är hemrehabilitering?
Rehabiliteringen är en del av hemsjukvården och följer samma riktlinjer som den. En arbetsterapeut eller en fysioterapeut kan hjälpa dig med rådgivning, utprovning och ordination av hjälpmedel efter dina behov.
Har du legat på sjukhus, eller har du en skada eller sjukdom som gör att du har svårt att klara av ditt vardagliga liv?
Då har du möjlighet att få stöd och träning i hemmet genom hemrehabilitering under en begränsad tid, för att åter bli självständig och känna dig trygg i din bostad.
Vi erbjuder hemrehabilitering till dig, om du inte har möjlighet att ta dig till din vårdcentral.
Om du har legat på sjukhus, bestämmer ni vid vårdplaneringen vilken typ av rehabilitering som kan vara lämplig för dig när du skrivs ut.
Hur går det till?
En hemrehabiliteringsperiod varar 1-2 månader beroende på dina behov. Du får hembesök av fysioterapeut och/eller arbetsterapeut som tillsammans med dig planerar din rehabilitering.
Vi gör gemensamt upp en rehabiliteringsplan med målsättning för din rehabilitering. Ett av huvudmålen är att du skall återfå din styrka för att klara av dina vardagsaktiviteter hemma, såsom klädsel, hushållsbestyr, förflyttningar och hygien. En fysioterapeut och arbetsterapeut gör bedömningar av din aktivitets- och funktionsförmåga, hjälpmedelsbehov och ev. bostadsanpassning. Du tränar hemma i din bekanta miljö efter ett individuellt träningsprogram tillsammans med arbetsterapeut/fysioterapeut och eventuell hemtjänst. Fysioterapeuten och arbetsterapeuten ansvarar för träningen.
Hemrehab består av fysioterapeut, arbetsterapeut och hemtjänstpersonal som stödjer dig i din rehabilitering i ett nära samarbete med övrig personal i hemsjukvård och hemtjänst.
Kostnad
Kontakt
Kontakta hemsjukvården i ditt område
Prioriteringsnivå 1 Definition Personer som inte klarar sig i sin bostad utan är i behov av insatser på grund av försämrat hälsotillstånd för att kunna vara kvar i sin bostad. Kontakt inom 2 dagar
Bedömning påbörjad: inom 2 arbetsdagar (vardagar) |
Prioriteringsnivå 2 Definition Personer som klarar sig i sin bostad men har successivt fått en viss svårighet i sin dagliga livsföring.
Kontakt inom 5 dagar
inom 10 arbetsdagar (vardagar) |
Prioriteringnivå 3 Definition Personer som inte klarar sig i sin närmiljö och kan utöva ett aktivt och självständigt liv.
Kontakt inom 5 dagar
Bedömning påbörjad: inom 15 arbetsdagar (vardagar) |
Patientskada
För det fall en vårdskada skulle uppkomma finns möjligheten till patientskadeersättning.
Patientskada är en personskada som uppstått genom någon av situationerna enligt patientskadelagen:
- undersökning, vård, behandling eller liknande åtgärd
- fel i eller felaktig hantering av sjukvårdsutrustning
- felaktig diagnos
- överföring av smittämne som lett till infektion i samband med undersökning, vård, behandling eller liknande åtgärd
- olycksfall i samband med undersökning, vård, behandling eller liknande åtgärd eller under sjuktransport eller i samband med brand eller annan skada på vårdlokaler eller utrustning
- ordination av läkemedel i strid med föreskrifter
Kommuner kan bedriva hälso- och sjukvård exempelvis som så kallad hemsjukvård, i äldreboenden, i habiliteringsverksamhet och inom ramen för elevhälsan. Patientförsäkringen gäller ofta även när en utförare utför hälso- och sjukvården på kommunens uppdrag (normalt dock inte inom elevhälsan).
Om du drabbas
Du som har drabbats av en patientskada hos Östra Göinge kommun, och som är försäkrad, har möjlighet att vända dig direkt till vårt försäkringsbolag Kommunassurans. Du behöver då anmäla din skada genom att fylla i blanketten skadeanmälan på Kommunassurans webbplats. Den ifyllda blanketten skickar du till Kommunassurans. Du har också möjlighet att be kommunen att hjälpa dig med att anmäla skadan.
Skadeanmälan (ifylld blankett) kan skickas till följande adress:
Kommunassurans Syd Försäkrings AB
Göran Olsgatan 1
211 22 Malmö
Telefon 040-611 22 00
Mejl: skador@ksfab.se
Patientnämnd
Om du inte är nöjd med vården, bemötandet eller omhändertagandet du fått bör du i första hand tala med personalen eller chefen där du vårdas. Om du tycker att det känns svårt eller obehagligt att diskutera direkt med personalen så kan du vända dig till Patientnämnden Skåne.
Patientnämnden (som tidigare hette Förtroendenämnden) är till för dig som har klagomål, synpunkter eller frågor när det gäller hälso- och sjukvården inom kommunerna.
- Inte nöjd med vården – svensk text
- Inte nöjd med vården – arabisk text
- Inte nöjd med vården – engelsk text
Läs mer om Patientnämnden Skånes på regionens webbplats
Om du har synpunkter på sjukresor
Det är Region Skåne som ansvarar för sjukresor.
Gäller din synpunkt detta ska du vända dig till kundtjänst för serviceresor, telefon 0771- 77 80 90.
Foto: Maskot bildbyrå
Hittade du inte vad du sökte?