Stöd till anhöriga

En person håller sin anhörig i hand.

Du som stöder någon i din närhet kan också behöva stöd och hjälp

Enligt Socialtjänstlagen 5 kap 10§ ska alla kommuner erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller som stödjer en närstående som har funktionshinder.

Det kan till exempel handla om stödsamtal enskilt eller i grupp, avlösning, hjälp att hitta rätt inom vård och omsorg, kunskap om den närståendes sjukdom med mera.

Som anhörig kan du även hitta stöd hos brukar- och anhörigföreningar. Där finns möjlighet att dela erfarenheter med andra som befinner sig i en liknande situation.

Känner du till NKA, Nationellt kompetenscentrum för anhöriga? Om du inte redan besökt deras hemsida www.anhoriga.se rekommenderas ett besök där. Där finns ett stort utbud av information till olika grupper av anhöriga. Där finns även utbildningar, publikationer och kunskapsöversikter. Via NKA kan man delta i digitala samtalsgrupper med andra anhöriga. Här finns också den Nationella anhörigstrategin från 2022 och länkar till hjälplinjer/organisationer som man kan vända sig till som anhörig. En av dessa organisationer är Anhörigas riksförbund, www.anhorigasriksforbund.se

Mindfulness för anhöriga

För dig som är över 18 år och som ger stöd och hjälp till en närstående som på grund av ålder, långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning har svårt att klara sig själv. Anhöriga från hela Sverige är välkomna att delta!

Vi träffas digitalt, via zoom eller teams. Länk för mer information och anmälan.

RÅDGIVNING/SAMTALSSTÖD 

Bor du i Östra Göinge kommun och har frågor om stöd till anhöriga kan du kontakta:

Maria Görnebrand 044-775 6586, maria.gornebrand@ostragoinge.se eller

Therese Oleskog 044- 775 6587, therese.oleskog@ostragoinge.se

Vi nås måndag – fredag. Har vi inte möjlighet att svara när du ringer så lämna ett meddelande med namn och telefonnummer så hör vi av oss så snart vi har möjlighet. Vi har tystnadsplikt. Vi kan lyssna, ge råd eller försöka lotsa dig rätt om vi inte själva har svar på din fråga.

ANHÖRIG TILL ÄLDRE PERSON ELLER PERSON MED KOGNITIV SJUKDOM.

Anhörigvårdarkort

Den som vårdar en närstående kan känna oro för att något ska hända dem själva, och vem som då ser till deras närstående. Med ett anhörigvårdarkort i plånboken finns kontaktuppgifter till någon som kan kontaktas lätt till hands.  Läs mer under länken ”Information om anhörigvårdarkort”. Ingen kostnad och inget krav på biståndsbeslut. Ta kontakt med Maria Görnebrand eller Therese Oleskog.

 

Anhörigträffar

Är du anhörig eller närstående till en person med kognitiv sjukdom/demenssjukdom? Då kan det vara skönt att träffa andra i en liknande situation, byta erfarenheter och få svar på frågor och funderingar. Ingen kostnad. Inget krav på biståndsbeslut.

När:  Träffarna har inget satt startdatum utan startar när det finns en grupp om ca. 5-8 deltagare.

Var: Skogsgläntan intill Skogsbrynet i Sibbhult

Kontakt: Vill du veta mer eller anmäla ditt intresse, kontakta demenssjuksköterska Annika Lönnqvist på 044-775 64 55 eller mejla annika.lonnqvist@ostragoinge.se

Anhöriggrupp/cirkel kan startas för andra grupper också om det efterfrågas av ca 5 personer så att det blir en grupp. Vid intresse, ta kontakt med Maria Görnebrand eller Therese Oleskog.

 

Avlastning i dagvård

Den som bor med och vårdar sin närstående i hemmet kan behöva avlastning. Det  finns möjlighet till en plats i dagvård en till fyra dagar i veckan som avlastning. Dagvården finns i Skogsgläntan vid Skogsbrynet i Sibbhult. Avlastningen i dagvård är avgiftsfri, resor och måltider betalar man själv. Kräver biståndsbeslut.
Läs mer om dagvården.

 

Avlösning

Om avlastning inte kan ges i dagvården, så finns det möjlighet till avlösning i hemmet. Det är hemtjänsten som sköter avlösningen. Avlösning i hemmet är avgiftsfri upp till 12 timmar per månad. Avlösning kan också ges i korttids- eller växelvård på Västanvid i Knislinge. Kräver biståndsbeslut.

För ansökan om avlastning eller avlösning, kontakta biståndshandläggaren i ditt område.

 

Information om psykisk ohälsa hos äldre

Informationsfoldern Våga tala om psykisk ohälsa. Till dig som är äldre eller är anhörig till en äldre person som kan laddas ner från www.socialstyrelsen.se

ANHÖRIG TILL PERSON MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Länk till Östra Göinge kommuns sida om funktionsnedsättningar och vilket stöd och hjälp man kan få.

Funktionsnedsättning : Östra Göinge kommun (ostragoinge.se)

ANHÖRIG TILL PERSON MED NPF (NEUROPSYKIATRISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING)

Tips på länkar:

Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som adhd, autism, språkstörning och Tourettes syndrom. NPF-diagnoser – Riksförbundet Attention

 

Vårdguiden 1177s sida om NPF Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – 1177

ANHÖRIG TILL PERSON MED PSYKISK OHÄLSA

För information om Östra Göinge kommuns insatser till personer med psykisk ohälsa se länk Psykisk ohälsa : Östra Göinge kommun (ostragoinge.se)

 

Det finns flera länkar till sidor med stöd och hjälp till anhöriga till personer med psykisk ohälsa

 

Nationellt kompetenscentrum för anhörigas digitala kunskapsguide:

Digital kunskapsguide för anhöriga vars närstående har psykisk ohälsa

 

Återhämtningsguiden ”För dig som står nära någon som mår dåligt”.

Via www.aterhamtningsguiden.se kan man beställa materialet gratis.

 

Du är inte ensam – information och vägledning till dig som stöttar någon med psykisk ohälsa.

https://brackediakoni.se/app/uploads/sites/17/2023/06/vagledning_och_information.pdf

 

Informationsfolder om psykisk ohälsa hos äldre, från Socialstyrelsen.

Våga tala om psykisk ohälsa. Till dig som är äldre eller är anhörig till en äldre person

 

Folkhälsomyndighetens sida med fokus på psykisk hälsa  https://dinpsykiskahalsa.se/

Psykisk hälsa handlar om hur du mår och trivs i vardagen och om din förmåga att hantera livets upp- och nedgångar. Här kan du lära dig mer om vad som påverkar hur du mår psykiskt, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan stötta andra.

 

Nationell samverkan för psykisk hälsa

www.nsph.se En samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området.

ANHÖRIG TILL PERSON MED MISSBRUK

I Östra Göinge kommun har öppenvården anhöriggrupper för dig som har en nära anhörig eller vän som missbrukar exempelvis alkohol, droger eller spel om pengar. Träffarna är kostnadsfria.

På Öppenvårdens hemsida Öppenvården : Östra Göinge kommun (ostragoinge.se) hittar du mer information och kontaktuppgifter. Där hittar du även länk till anmälan till anhöriggrupperna.


En person håller sin anhörig i hand.


Hittade du inte vad du sökte?