Stöd till dig som är utsatt för våld

Klicka här om du behöver lämna sidan fort

Våldsutsatta vuxna har rätt till stöd från socialtjänsten. Stödet anpassas till varje enskild person och det kan exempelvis handla om rådgivning, krissamtal, skyddat boende, samtalskontakt, ekonomisk hjälp, stöd under rättsprocessen och med myndigheter eller stöd i föräldrarollen. Om du har barn, kan också de få möjlighet till samtal för att bearbeta svåra upplevelser. Att leva ett liv utan rädsla, hot och våld från närstående är en mänsklig rättighet.

Om du behöver fly

I en nödsituation – ring alltid 112

Det absolut viktigaste är att se till att du själv är i säkerhet. Om du har barn, försök se till att de följer med dig. Åk till en vän, släkting eller granne där du känner dig säker. Är det inte möjligt kan du vända dig till socialkontoret i Östra Göinge kommun, Storgatan 4 i Broby. Socialkontoret kan bevilja dig plats på en kvinnojour eller annan form av skyddat boende. Kvällar, nätter och helger kan du vända dig till sociala jouren 040-676 90 58.

Försök att ha en flyktväska packad i förväg med:

  • ID-handlingar så som körkort, ID-kort och/eller pass
  • Nycklar till hemmet, bilen och så vidare
  • Eventuella dokument från Migrationsverket
  • Kreditkort och kontanter
  • Mediciner


Husdjur

Kan du inte lämna din relation på grund av ditt/dina husdjur? Många människor står nära sina djur och det kan vara svårt att lämna kvar dem i ett hem där det förekommer våld. Om du söker hjälp för att du är utsatt för hot och våld, tala om att du har djur och att du är orolig för dessa. Det finns en del kvinnojourer och skyddade boenden som tar emot medföljande sällskapsdjur.

Om det inte är möjligt att du tar med dig dina djur arbetar socialtjänsten alltid för att lösa din situation så bra som möjligt och försöker hjälpa dig att hitta ett tillfälligt boende till ditt/dina djur om det inte finns möjlighet att ta med dem dit du ska flytta. Det finns även möjligheter att få hjälp av VOOV (Veterinär omtanke om våldsutsatt). Kontakt med VOOV ges av socialtjänsten.

 Hittade du inte vad du sökte?