Oro att ett barn far illa
MiP Media
Kontakta socialtjänsten om du misstänker att något barn eller ungdom inte har det bra och far illa.
Om du i ditt arbete får kontakt med ett barn som du blir orolig för, har du en skyldighet att anmäla din oro till socialtjänsten. En socialsekreterare tar kontakt med familjen för att undersöka om de är i behov av och önskar stöd från socialtjänsten. Ibland erbjuds du som anmäler att medverka i ett gemensamt möte med familjen.
Kan jag vara anonym?
Ja, om du inte presenterar dig med ditt namn. Men vi vill gärna att du står för de uppgifter du lämnar om din oro, vilket du gör om du uppger ditt namn.
Det är bara privatpersoner som kan vara anonyma. Personal som arbetar med barn inom skola, förskola, fritidsverksamhet och sjukvården kan enligt lagen inte vara anonyma. De har skyldighet att anmäla till socialtjänsten om de får veta att ett barn kan fara illa.
Vad händer sedan?
När det kommer in en anmälan har vi skyldighet att informera familjen om anmälan och bedöma om det finns anledning att gå vidare med en utredning. I vissa fall avslutas anmälan efter samtal med familjen, i andra fall öppnas en utredning och vi kan då ta kontakt med personer i barnets nätverk, till exempel skola och förskola.
Utredningen kan mynna ut i att familjen erbjuds stöd av socialtjänsten.
Hur gör jag en orosanmälan?
Du kan ringa socialtjänstens mottagning på 044-775 60 24.
Socialtjänstens öppettider är måndag-torsdag kl. 08.00-16.30, fredag och dag före röd dag kl. 08.00-15.00.
Skriftlig anmälan
Du kan skicka in en skriftlig anmälan till socialtjänsten eller faxa (044-7756289).
Du kan också använda dig av vår e-tjänst dygnet runt. Tänk dock på att om du gör en anmälan efter kontorstid kommer vi att se orosanmälan nästkommande arbetsdag. Klicka på knappen Orosanmälan – Barn för att att komma till e-tjänsten.
MiP Media
Hittade du inte vad du sökte?