Vårdnad, boende och umgänge

Vid en separation kan det ibland vara svårt att komma överens om vem som ska ha vårdnaden om barnet/barnen, var de ska bo och hur umgänget med den andra föräldern ska se ut.

Om ni är överens

Om ni som föräldrar är överens om vem som ska ha vårdnaden om barnet, var barnet ska bo och hur umgänget med den andra föräldern ska se ut kan ni skriva det i ett avtal.

 

Om ni inte är överens

För att ni ska kunna samarbeta kring barnet och hitta bra lösningar för barnet, som ni båda kan acceptera, kan ni komma till familjerätten på samarbetssamtal.

Ni kan också vända er till tingsrätten. Tingsrätten begär då att familjerätten gör en utredning avseende vårdnad, boende och umgänge. Syftet med utredningen är att ta reda på vad som är bäst för barnet.

 

Vi pratar med er föräldrar

Vi på familjerätten inleder oftast en utredning med att träffa er föräldrar för ett enskilt samtal. Då går vi bland annat igenom hur en utredning går till. Därefter fortsätter vi att träffa er enskilt och gör även hembesök när barnet är hemma. Om barnet är tillräckligt moget och vi bedömer att det är lämpligt, pratar vi även med barnet.

 

Vi pratar med personer omkring barnet

Vi pratar också med människor som genom sitt arbete kommer i kontakt med barnet, till exempel på förskolan, skolan, BUP, samt eventuellt era nya partners. I samband med utredningen tar vi även registerutdrag från socialtjänsten och polisen.

 

Ni får läsa utredningen

Ni få ta del av utredningen innan vi skickar den till tingsrätten. Det som du själv berättar för utredaren har även den andra föräldern rätt att ta del av.

Kontakta familjerätten via kommunens växel 044-775 60 00Hittade du inte vad du sökte?