Fyrverkerier

I Östra Göinge kommun får fyrverkerier endast användas på nyårsafton, den 31 december, klockan 18.00-02.00. Vid alla andra tider behövs tillstånd från polisen för att skjuta fyrverkerier.

Så kan vi förhindra olyckor och skador orsakade av fyrverkerier

Varje år får polis och räddningstjänst hantera en mängd olyckor i samband med fyrverkerier, som resulterar i skador på både personer och egendom.

  • Fyrverkerier och andra pyrotekniska varor får endast användas från 31 december klockan 18.00 till den 1 januari klockan 02.00. Övriga tider och tillfällen krävs det tillstånd av polisen.
  • Fyrverkerier får heller inte användas på offentlig plats utan polisens tillstånd. Offentliga platser kallas områden som alla människor har tillträde till och som är avsedda för gemensamma ändamål. Exempel på offentliga platser är allmänna vägar, gator, torg, parker och grönområden.
  • Fyrverkerier och andra pyrotekniska varor får endast köpas och hanteras av den som fyllt 18 år.
  • Det är alltid förbjudet att använda fyrverkerier och andra pyrotekniska varor närmare än 100 meter från vård- och omsorgsverksamheter.
  • Tänk på att visa största möjliga hänsyn till omgivningen. Avfyra inte fyrverkerier i närheten av hus och inte så att människor eller djur kan träffas eller blir skrämda.

Tips! På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) webb kan du ta del av fler tips och råd för en säkrare hantering av fyrverkeri. Se länkar längre ner på den här webbsidan.

18-årsgräns

Det finns en 18-årsgräns för att få köpa eller hantera fyrverkerier. Trots det skadas ofta minderåriga i fyrverkeriolyckor. Först när föräldrar och andra vuxna slutar langa fyrverkerier till minderåriga kommer olyckorna att minska. Att sälja, eller langa, fyrverkerier till någon som är under 18 år kan ge böter eller fängelse.

Om polisen träffar på ungdomar som är under 18 år med fyrverkerier, kommer fyrverkerierna att beslagtas.

Vad du som vuxen kan göra

Det finns alldeles för många exempel där ungdomar använder fyrverkeripjäser och skjuter mot byggnader och personer. Det går att via internet beställa fyrverkerier utomlands som är mycket kraftiga och som kan orsaka mycket stora skador på människor och egendom.

Som vuxen hjälper du till att förhindra olyckor och att höja säkerheten genom att:

  • Förklara för ungdomarna vilka regler och lagar som gäller.
  • Inte köpa fyrverkerier till någon under 18 år.
  • Inte låta ungdomar köpa utländska fyrverkerier via internet.


Hittade du inte vad du sökte?