Vanliga frågor och svar om feriearbete

Vanliga frågor om ansökan:

Vem kan söka feriearbete?

Du som fyller 16, 17 eller 18 år under året  samt är folkbokförd (bor) i Östra Göinge kommun och som tidigare inte haft feriearbete genom kommunen kan söka feriearbete.

Hur stor är chansen att jag får feriearbete?

Östra Göinge kommun erbjuder cirka 80 ungdomar feriearbete. Tidigare år så har ungefär 240 ungdomar sökt feriearbete. Detta betyder att ungefär var tredje ungdom som söker feriearbete erbjuds ett feriearbete.

Har jag större chans om jag kryssar fler arbetsområden?

Nej, alla har lika stor möjlighet att få ett feriearbete. De cirka 100 platser som finns lottas ut bland de som har sökt feriearbete.

Hur länge kommer jag att arbeta?

Ett feriearbetet pågår under 3 veckor. Under dessa tre veckor får du som max jobba 90 timmar.

Varför måste jag ha ett utdrag ur belastningsregistret?

I flera verksamheter som tar emot feriearbetare så är det ett lagkrav på att man visar upp ett utdrag ur belastningsregistret. Om du kommer att arbeta i en verksamhet där det är lagkrav att uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret så kommer vi att meddela dig detta.

Hur får jag ett utdrag ur belastningsregistret?

Utdrag ur belastningsregistret beställs från polisen.
Om du behöver beställa ett utdrag så kommer vi att skicka dig information via mail om vilket utdrag du behöver beställa. Om du har en e-legitimation (BankID) kan du göra ansökan digitalt annars får du skriva ut blanketten, fylla i den, skriva under den och skicka den till polisen (det går bra att ta en bild på blanketten och skicka den via mail).
Det är mycket viktigt att du beställer ditt utdrag ur belastningsregistret så fort du får mailet från oss, detta behöver du göra senast den 15 april.
OBS! Om du inte kan uppvisa utdraget ur belastningsregistret senast 30 april kan du inte få ett feriearbete.

 

Vanliga frågor om erbjudandet:

När får jag veta om jag fått ett feriearbete?

Lottningen av platserna görs i slutet på mars och erbjudandet om feriearbete skickas via mail vanligtvis under april. Alla får svar man alla får inte svar samtidigt. Om du får ett erbjudande så är det viktigt att du svara på det inom 5 dagar, om du inte svara inom 5 dagar går platsen till någon annan som har sökt.

Varför har jag inte fått den period eller det arbetsområde som jag önskade?

Utifrån de arbetsplatser vi har försöker vi göra en så bra matchning som möjligt utifrån önskemål som lämnats i ansökan.
Ibland kan vi inte tillgodose de önskemål man har lämnat vid sin ansökan.

Kan jag byta arbetsplats?

Det finns ingen möjlighet att byta. Du väljer att tacka ja eller nej till det erbjudande om feriearbete som vi har skickat till dig.

Jag kan inte arbeta erbjuden tidsperiod, kan jag byta period?

Nej. Om du inte kan arbeta den period du erbjuds så får du tacka nej.

När och var börjar jag?

Om du har fått ett erbjudande om feriearbete så får du också information om plats och vilken period du ska arbeta. När du får ditt anställningsavtal så får du kontaktuppgifter till din arbetsplats. Det är viktigt att du tar kontakt med din arbetsplats när du får kontaktuppgifterna för att få veta mer om ditt feriearbete, exempelvis dina arbetstider och regler kring lunch.

 

Vanliga frågor under feriearbetet:

Får jag ta ledigt under mitt feriearbete?

Nej, du arbetar den tiden som du tackat ja till.

Hur gör jag om jag inte trivs?

Först så ska du prata med din handledare och ansvarig chef på arbetsplatsen. Om ni inte hittar en lösning så är du välkommen att kontakta oss på arbetsmarknadsenheten.

Vilka arbetsuppgifter har jag?

Arbetsuppgifterna beror på vilken arbetsplats du har. Din handledare berättar och visar dig vad du ska göra under ditt feriearbete. I erbjudandet om feriearbete så skickar vi dig en liten information om din arbetsplats.

Vem är min handledare?

Information om handledare och kontaktuppgifter till arbetsplatsen får du i samband med ditt anställningsavtal.

Hur gör jag om jag blir sen till arbetet?

Det är viktigt att direkt kontakta arbetsplatsen så att de vet att du blir sen.

Hur lång är min arbetsdag?

Arbetstiden är anpassad efter verksamheten och förläggs någon gång mellan klockan 7 och klockan 19 helgfri måndag till fredag. Fråga din handledare om dina arbetstider.

Hur gör jag om jag blir sjuk?

Kontakta din arbetsplats så tidigt som möjligt så att de vet att du inte kommer, du ska kontakta arbetsplatsen senast den tid som du skulle börja jobba.

Vad händer om jag missköter mitt arbete?

Ett feriearbete är en riktig anställning, där arbetsplatsen förväntar sig att du gör dina arbetsuppgifter på samma villkor som andra medarbetare. Om du missköter ditt arbete kommer vi att kontakta dig för att veta vad det beror på. Om det inte sker någon förändring efter det så avslutas din anställning och du får endast lön för de dagar du varit på arbetet.

Är jag försäkrad när jag feriearbetar?

Du som feriearbetar inom Östra Göinge kommun är olycksfalls- och ansvarsförsäkrad genom Östra Göinge kommun under arbetstiden. Om en skada inträffar ska du berätta det för din handledare och din chef.

 

Vanliga frågor om lön:

Vilken lön får jag?

Du får 70 kr per timme (inklusive semesterersättning).
Du får betalt för de timmar du arbetar, om du är frånvarande/sjuk så får du inte betalt för dessa timmar.

Hur betalas lönen ut?

Du som feriearbetar inom Östra Göinge kommun behöver anmäla till Sparbanken eller Swedbank vilket konto lönen ska lönen ut till, om du inte anmäler något konto får du din lön på en utbetalningsavi som du löser ut på banken eller i en affär mot en avgift. Du som feriearbetare i en förening får fråga föreningen om hur löneutbetalningen går till.

Om jag jobbar under period 1 när det är midsommar så jobbar jag 1 dag mindre. Hur får jag då mina 90 timmar?

I period 1 ligger midsommarhelgen, fredagen är midsommarafton vilket är en ledig dag. Fråga din handledare på din arbetsplats om hur schemat är planerat så att du har möjlighet att jobbar alla dina 90 timmar.

När betalas lönen ut?

För dig som arbetar inom Östra Göinge kommuns så betalas lönen ut senast den 27 i månaden efter att du har avslutat din anställning.

Måste jag betala skatt?

För att du inte ska behöva betala någon skatt på din lön så behöver du tjäna mindre än 24 238 kronor (gäller för år 2024), studerar och varar bosatt i Sverige hela året och fylla i blanketten från skatteverket. Om du har ditt arbete i Östra Göinge kommun så skickar du in blanketten till arbetsmarknadsenheten, om du arbetar i en förening så ger du blanketten till ansvarig chef.

Vem kontaktar jag om min lön blivit fel?

Om du har ditt arbete hos Östra Göinge kommun så kontaktar du lönekontoret, du når dem via växeln 044-775 60 00. Om du har ditt arbete i en förening så prata med ansvarig i föreningen.


 

 

Hittade du inte vad du sökte?