Måltidsproduktion i kommunen

Måltidsenheten producerar största delen av kommunens måltider till skolor, fritidshem, förskolor och äldreomsorg. Alla våra kök är bemannade med erfarna kockar..

Totalt lagas det c:a 2800 lunchportioner varje dag samt utöver detta även frukost, kvällsmat och mellanmål till äldreboenden, förskolor och fritidshem. Under år 2024 beräknas måltidsenheten totalt tillaga c:a 900 000 portioner måltider.

För att säkerställa god kvalitet följs alltid näringsberäknade recept noggrant i måltidsenhetens kök.

Måltidsenheten lyder, liksom alla andra livsmedelsföretag, under livsmedelslagen och utövar därför egenkontroll bland annat när det gäller hygien, redlighet och spårbarhet.

Mer om livsmedelslagstiftningen och varför den behövs kan du läsa på Livsmedelsverkets hemsida

Vad är ett tillagningskök?

Här lagar kockarna mat från grunden till det egna köket samt till alla mottagnings-, serverings- och avdelningskök. Strävan är att tillaga så mycket mat som möjligt i köken, men ibland kompletterar man med förberedda produkter från industrin pga. att resurser i form av utrustning och/eller personal saknas i köken. De senaste åren har måltidsenheten gjort en satsning att öka andelen egentillagad mat. Detta har lett till positiva resultat och har givit en ökning av andelen egentillagat. Vill du veta mer om hur vi lagar mat i köken så läs i dokumenten längst ned på sidan.

Vad är ett mottagningskök?

Kocken tar emot varm huvudkomponent (tex. kött och sås) av lunch från ett tillagningskök. Serverar och diskar efter serveringen. Här bereder man tillbehör (tex. potatis och grönsaker). Bereder även frukost och mellanmål.

Vad är ett serveringskök?

Kocken tar emot komplett varm lunch från tillagningsköket, serverar och diskar i serveringsköket. Bereder frukost och mellanmål.

Vad är ett avdelningskök?

Ett avdelningskök fungerar på samma sätt som ett serveringskök, med skillnaden att det oftast inte är utbildade kockar som arbetar i köket. Vårdpersonal i äldreboende eller pedagogisk personal i förskola/fritidshem tar emot komplett varm lunch från tillagningsköket, serverar och diskar i avdelningsköket. Bereder frukost och mellanmål.Hittade du inte vad du sökte?