Rädda Immeln får projektstöd och går in i en ny fas

Foto över Immeln.

Rädda Immeln-projektet har beviljats projektstöd på över 800 000 kr från Leader Skåne Ess och LOVA (Lokala vattenvårdsprojekt). Stödet ska gå till nya vattenvårdande åtgärder i Ekeshultsån, med start år 2018.

– Rädda Immeln-projektet bygger på samarbete, lokala förutsättningar och lokala initiativ. Det har sitt ursprung i ett lokalt sammanhang där vattenkvaliteten i sjön Immeln behöver bli bättre genom vattenvårdande åtgärder i Ekeshultsån. Med det nya delprojektet hoppas vi kunna göra detta genom att anlägga ett flertal vattenvårdande åtgärder. Det är väldigt positivt för alla inblandade i projektet samt ur ett lokalt och även i ett större perspektiv, säger Andrea Raivander, Miljösamordnare i Östra Göinge kommun.

Planerade åtgärder

  • Norr om grusvägen till Örnanäs längs den östra sidan om ån föreslås kantavplaning på lutning 1:5 samt att de skyddande  träden bevaras i största möjliga utsträckning.
  • Genom återföring av sten, block och död ved ska en större variation i åbottnen nås.
  • Strax nedströms grusvägen till Örnanäs breddas åfåran en kortare sträcka på östra sidan.
    Vidare anläggs ståndplatser för fisk strax nedströms fåran.
  • Ytterligare nedströms anläggs uppväxtområden med tillhörande lekbottnar.
  • I den södra åkermarken finns goda förutsättningar för att anlägga ett större svämplan om ca 0,6-0,8 hektar. Kanterna i svämplanet planas av till en mycket låg lutning.
  • Längs hela sträckan, från grusvägen till Örnanäs, ner till sumpskogen arbetas det kontinuerligt med att ersätta gran med lövskog.
  • Nedströms sumpskogen finns goda förutsättningar att utföra kantavplaning längs en sträcka på ungefär 180 meter.
    Samtidigt föreslås en 20 meter bred kantzon med lövträd på vardera sida om ån.

Här kan du följa projektet! 


Foto över Immeln.

Hittade du inte vad du sökte?