Ny lekplats i Broby anläggs i Tivoliparken

I Broby finns idag ingen stor lekplats där barn och unga kan röra sig, leka och umgås. En lekplats har länge varit efterfrågad och kommunen har därför inlett arbetet med att anlägga en ny. Under veckan har man beslutat att den centralt belägna Tivoliparken är den bäst lämpade placeringen.

Bild på Tivoliparken i Broby där en grupp personer står och pratar.

En lekplats i Broby har länge varit efterfrågad. Kommunen har beslutat att Tivoliparken blir den bästa placeringen.

– Kommunens utgångspunkt är att det ska finnas en central lekplats i Östra Göinges fem större byar. Att barn och unga har goda möjligheter att röra på sig är viktigt och den här satsningen är en del som ska bidra till det, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

Efter förstudie föll valet på Tivoliparken

Under våren 2023 har kommunen genomfört en förstudie med hjälp externa konsulter. I förstudien presenteras olika alternativ för lekplatsens placering. Ett av alternativen var Tivoliparken, vilket kommunen anser är det bästa alternativet och nu arbetar vidare med.

– Tivoliparken är en grön oas med stor utvecklingspotential. Parken är också en viktig pusselbit i den framtida utvecklingen av Broby centrum, säger kommunens planarkitekt Johanna Holgersson och fortsätter:

– De olika platserna har alla sina unika förutsättningar, möjligheter och utmaningar, vilket vi tagit i beaktning i det slutgiltiga valet av lokalisering.

För att den nya lekplatsen ska få bra förutsättningar att bli en inbjudande och trygg mötesplats ställs inte bara krav på en god gestaltning av lekplatsen, utan Tivoliparken behöver även ses över som helhet.

– Det som händer nu är att kommunen ger det upphandlade konsultföretaget i uppdrag att se över hela parken. Man ska utöver själva lekplatsen titta på rörelseflöde, rumslighet och entréer.

Bild på Tivoliparken.

– Tivoliparken är en grön oas med stor utvecklingspotential, säger kommunens planarkitekt Johanna Holgersson.

Barn i byn har kommit med förslag på utformning

I början av höstterminen fick elever i årskurs ett och tre på Prästavångsskolan besök av Johanna Holgersson och fritidssamordnaren Therese Collin Svensson, som berättade om den nya lekplatsen.

Eleverna fick då i uppdrag att beskriva hur den bästa lekplatsen kan se ut. Här kan du läsa mer om elevernas förslag.

Lekplatsen ska enligt den preliminära planeringen byggas klart under 2024.


Hittade du inte vad du sökte?