Barn i Broby fick rita och bygga sin drömlekplats

En stor lekplats i centrala Broby är både efterlängtad och efterfrågad. Arbetet har nu påbörjats och i det tidiga skedet har barn som bor i byn fått vara med och ge förslag på lekplatsens utformning.

Bild på lekplats modell av elever.

I början av höstterminen fick elever i årskurs ett och tre på Prästavångsskolan besök av kommunens planarkitekt Johanna Holgersson och fritidssamordnaren Therese Collin Svensson, som berättade att det snart ska byggas en ny lekplats i Broby. Eleverna fick då i uppdrag att beskriva hur den bästa lekplatsen kan se ut.

– Det är viktigt för oss att involvera barnen i ett tidigt stadie. De har fått vara med och uttrycka vad de helst vill göra på en lekplats och vad som ska finnas där, säger Johanna Holgersson.

Några veckor efter besöket återvände Johanna och Therese till eleverna som visade upp fina illustrationer, både som teckningar och byggda modeller.

Bild på barn som rullar ihop teckningar. Bild på barn som överlämnar ihoprullade teckningar till en vuxen person.

– Det här är en linbana, som man klättrar upp till, berättar en av eleverna.

– Och det här är en tunnel högt upp som man kan krypa i, berättar en annan elev.

– Vi har fått massor av material med oss. En del av förslagen är lite lika varandra, medan andra är mer unika, berättar Johanna när hon rullar ihop de överlämnade teckningarna.

Det fortsatta arbetet

Samtidigt som elevernas förslag gås igenom pågår arbetet med att avgöra var i byn som den nya lekplatsen ska anläggas.

– Vi har ett par olika förslag som vi har tittat på, säger Johanna Holgersson och fortsätter:

–  I slutet av den här veckan ska platsen vara bestämd. Längre fram hoppas vi att barnen vill träffa oss igen och följa med till den aktuella platsen och prata mer om själva utformningen.

Utställning på Kulturhuset

Elevernas lekplatsmodeller finns att se på Kulturhuset i Broby från och med måndagen den 25 september.

Bild på lekplatsmodell.


Hittade du inte vad du sökte?