Migrationsministern på besök i Östra Göinge

Migrationsministern Helene Fritzon besökte Östra Göinge under fredagseftermiddagen. Hon besökte bland annat Göinge Utbildningscenter (GUC). På GUC träffade migrationsministern bland annat rektorn Therese Lindecrantz som presenterade verksamheten.

”GUC fokus ligger främst på vuxenutbildningar. Vi arbetar stenhårt för att fler ska få intresse för att vidareutbilda sig och givetvis har vi en nära dialog med regionen, om dess behov och efterfrågan” berättade Therese.

En av utbildningarna som är lite speciell just för Östra Göinge och GUC är stenutbildningen som är en ett-årig yrkesutbildning. Som bekant så har Östra Göinge och kringområdet historiskt sett haft en speciell relation till stenindustrin.

”Vi har kunnat serva närområdet med kompetens i många år nu”, kommenterade Kai Marklin som är lärare på Stenutbildningen och ordförande i Sveriges Stenförbund.

För något år sedan började GUC erbjuda Stenutbildningen tillsammans med SFI-utbildning (svenska för invandrare). Gabriel från Eritrea är en som går stenutbildningen och som berättade att han precis skulle påbörja en praktik på ett stenföretag i Glimåkra. Göinge utbildningscenter jobbar även med en Vård- och omsorgsutbildning kopplat till SFI.

Diskussionerna kretsade främst kring tankar om enklare vägar till arbete och hur Östra Göinge har hittat lösningar.

Efter besöket på GUC så stod även ett besök på Sibbhultsverken AB på agendan för migrationsministern.

Läs mer om Göinge Utbildningscenter!


Hittade du inte vad du sökte?