Kontakt med kommunens dagliga verksamhet ledde till jobb hos Brobyföretag

Två dagar i veckan ringer alarmet tidigt hemma hos Henrik Friberg i Sibbhult. En stund senare är han på plats på jobbet på Formplast i Broby – ett jobb han fått genom en kontakt med kommunens dagliga verksamhet.

Efter att varit utan sysselsättning en period kom Henrik i kontakt med kommunens dagliga verksamhet, som föreslog ett studiebesök hos just Brobyföretaget Formplast, som utför formning, fräsning och montering av hårdplast.

Bild på Henrik Friberg.

Henrik Friberg ser till att golvet inne på industrin Formplast är rent och snyggt.

– Vi har sedan tidigare haft nytta av relationen med kommunens arbetsmarknadsenhet, särskilt under det senaste året då vi vuxit från 37 till 61 anställda, berättar produktionsledaren Michael Nilsson.

Efter att ha träffat Henrik och hört lite om hans bakgrund och intressen kontaktade Anna Holmberg, arbetsanpassare hos daglig verksamhet, arbetsmarknadsenheten för att höra sig för om man kände till något företag som behövde en kille som just Henrik.

– Jag tänkte direkt på Formplast, som haft en uppgång den senaste tiden, och ett studiebesök ordnades. På plats hade Michael ett par olika förslag på arbetsuppgifter, bland annat skulle en sopmaskin snart köpas in och en person som håller ytorna i fabriken rena behövdes, berättar arbetsmarknadskonsulenten Camilla Larsson.

Bild på Henrik Friberg, Anna Holmberg, Michael Nilsson och Camilla Larsson.

Henrik tillsammans med Michael Nilsson, produktionsledare på Formplast, Camilla Larsson och Anna Holmberg, Östra Göinge kommun.

När sopmaskinen var på plats i höstas påbörjades Henriks anställning som sedan dess fortlöpt. Henrik, som för flera år sedan tog ett truckkort, funderar nu på att fräscha upp dem kunskaperna för att underlätta i jobbet.

– Ibland står pallar och annat i vägen och det hade underlättat om jag själv kan flytta undan sånt utan att behöva säga till någon annan, förklarar han.

Samverkan som ofta leder till sysselsättning

Tillsammans med den arbetssökande utformar kommunens arbetsmarknadsenhet en individuell plan, som ska leda till arbete eller annan sysselsättning. Planen kan innehålla jobbförberedande insatser som arbetsträning eller praktik, vilket ibland leder vidare till anställning.

Anställningen kan vara hos en verksamhet inom kommunens verksamheter eller hos ett privat företag.

– Vi på arbetsmarknadsenheten träffar många unga vuxna som känner att de står långt ifrån arbetsmarknaden, men nämner vi den dagliga verksamheten som ett första steg för arbetsträning så blir de ibland avvaktande. Det är synd eftersom den ofta leder till en mer varaktig sysselsättning någon annanstans, säger Camilla Larsson.

– För många är den dagliga verksamheten synonymt med mer uttalade svårigheter i vardagen, men verksamheten är så mycket mer och flexibel nog att även passa dem som ”bara” behöver extra struktur under en period, förklarar Anna Holmberg.

 

 

 


Hittade du inte vad du sökte?