Kommunens resultat 2023 – viktigt inför fortsatta utmaningar

Trots en utmanande tid redovisar Östra Göinge kommun det preliminära plusresultatet på 29 miljoner kronor för år 2023, vilket är 7,4 miljoner kronor bättre än budgeterat. Det starka resultatet, som beror på ökade intäkter för centrala och finansiella poster, bedöms som extra viktigt i en tid när verksamheterna behöver anpassas för minskade volymer och intäkter. 

– Vi gick in i den här lågkonjunkturen med en stark ekonomi i grunden, vilket har möjliggjort fortsatt byggnation och satsningar, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) och fortsätter:

– Det fortsätter att röra på sig i Östra Göinge och vi upplever att det finns ett intresse för vårt område, vilket är hoppfullt. Däremot så behöver vi ställa om så att verksamheterna dels blir anpassade för en minskad befolkning generellt, men även för minskade barn och elever och en ökad andel äldre mer specifikt.

Årets förutsättningar och händelser

Under 2023 har kommunen påverkats av både en osäker omvärld med lågkonjunktur och en minskad befolkning, vilket har påverkat de kommunala verksamheternas planeringsförutsättningar. Till följd av detta redovisar flera verksamheter stora minusresultat – exempelvis inom utbildning, arbetsliv och stöd samt hälsa och omsorg.

Samtidigt har kommunen ett nytt pensionsavtal som innebär ökade pensionskostnader för åren 2023 och 2024. Från och med år 2025 ska dessa minska.

Under året har kommunen trots rådande omständigheter haft möjlighet till fortsatta investeringar, bland annat:

  • Renovering av simhallen i Broby
  • Fortsatt renovering av särskilda boendet Skogsbrynet
  • Byggnation av nytt kommunhus
  • Återuppbyggnad av Glimåkra skola som brann år 2022, under en pågående renovering
  • Renovering av Prästavångsskolan
  • Anläggande av kickbike-bana i Knislinge
Bild på Patric Åberg och Johan Persson.

Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) tillsammans med kommunens ekonomichef Johan Persson.

Framtiden

– Förutsättningarna i år har varit svåra eftersom vi befinner oss i en lågkonjunktur. Lägger vi till de höga pensionskostnaderna och den minskade befolkningen så blir det än mer utmanande framåt och därför kommer verksamheternas budgetar behöva ses över, säger kommunens ekonomichef Johan Persson.

Årsredovisningen i sin helhet

Är du nyfiken på hur vi i Östra Göinge kommun fördelar våra resurser och hur verksamheterna utvecklats under året? Då ska du ta en titt på vår årsredovisning, som publiceras här efter att den antagits av kommunfullmäktige i mars månad.

 


Hittade du inte vad du sökte?