Energirådgivaren: Så kan du minska din elförbrukning

Kommunens energirådgivare tipsar om hur du kan minska din elförbrukning med små medel.

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några magiska lösningar som minskar elanvändningen avsevärt, utan det handlar snarare om ”många bäckar små”, säger Jenny Sandin, kommunens energirådgivare.

Energirådgivarens tips

Sänk temperaturen
Att sänka temperaturen inomhus kan spara ca 5 % per grad av energianvändningen. Det kan kännas ovant och kallt men man vänjer sig snabbt. Det kan vara bra att använda innetofflor eller extra tjocka sockar och krypa ner under en filt i soffan.

Byt ut gamla tätningslister
Om det drar kring fönster och dörrar kan det vara dags att byta ut tätningslisterna. Dessa är vanligtvis gjorda av ett plastmaterial som torkar ihop över tid och har en livslängd på ca tio år. Har du ett äldre hus med självdragsventilation är det dock viktigt att vara uppmärksam så att detta inte försämrar ventilationen.

Få koll på sladdar och standbylägen
Dra ur laddare som inte används och stäng av elektronik istället för att ha den på standby. Ett grenuttag med strömbrytare gör det enkelt att stänga av flera saker samtidigt.

Se över kyl och frys
För att kyl och frys ska fungera så effektivt som möjligt är det bra att avfrosta frysen och damma av den på baksidan. Ju effektivare maskinerna kan jobba ju mindre energi använder de. Ställ även in rätt temperatur i kyl och frys: +4 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

Duscha effektivt
Byt ut ditt vanliga duschmunstycke mot ett snålspolande munstycke för att spara på varmvattnet när du duschar. Det är även bra att stänga av vattnet medan man tvålar in sig och se till att inte stå i duschen onödigt länge.

Tvätta smart
Tvätta endast när tvättmaskinen är full och undvik att torka i torktumlaren eller torkskåp, häng hellre upp tvätten och låt den lufttorka.

Du som vill ha personlig rådgivning är välkommen att kontakta energirådgivaren. Rådgivningen ges till privatpersoner, företag och föreningar och är kostnadsfri.


Hittade du inte vad du sökte?