Årets stenstipendium delades ut under invigningsceremoni

Bild på Anna Pehrsson och Patric Åberg.

Anna Pehrsson tog emot årets stenstipendium av kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

Östra Göinge har länge varit känt för sin gedigna stenindustri och den svarta diabasen. Stenen är inte bara ett naturmaterial som brutits och använts av göingarna under generationer, utan också en symbol för regionens industriella och konstnärliga arv. Idag delades 2024 års stenstipendium ut samtidigt som den förra stipendiaten visade upp sitt verk som nu tagit plats i centrala Broby.

Genom århundradena har stenen gått från att vara en nödvändighet för överlevnad till att bli ett medium för konstnärligt uttryck, en utveckling som fångar kärnan i Östra Göinge kommuns rika kultur och historia. Sedan 1988 har Östra Göinge kommun delat ut ett stenstipendium för att uppmärksamma och uppmuntra konstnärligt arbete med sten. Stipendiet, som numera delas ut vartannat år, har blivit en hyllning till både det traditionella hantverket och den moderna konsten.

– Östra Göinge är navet i stenindustrin. Vi har kämpat för att lyfta stenen som ett bra och viktigt material att använda, samtidigt som det framhålls i konsten. Jag tänker på bland annat Wanås skulpturpark, stenmuseet i Immeln och lapidariet i Sibbhult, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) och fortsätter:

–  Vårt stenstipendium är viktigt för att fortsatt främja stenens betydelse och konstnärliga potential.

Bild på Maria Jacobssons verk i Broby.

Invigning av Maria Jacobsons konstverk och utdelning av årets stipendium

Under onsdagseftermiddagen samlades lokala stenprofiler, företagare inom stenindustrin och kommunrepresentanter för att inviga Maria Jacobsons nya konstverk i skulpturparken. Maria, som var 2022 års stenstipendiat, har arbetat tillsammans med det lokala företaget Zaarstone för att förverkliga sitt projekt.

Så här beskriver Maria sin  process:
– Jag tecknade först upp vad jag ville göra och fick sen hjälp av dem. Tidigare har jag jobbat med trä, men nu har jag börjat utforska granit. Granit finns överallt och jag gillar det monumentala och enkla i det.

Maria Jacobsons konstverk är en imponerande sammansättning av former som reflekterar hennes övergång från trä till sten, och visar på de nya metoder hon lärt sig.

Bild på Marua Jacobsson vid hennes konstverk i Broby.

Maria Jacobsson, vid sitt konstverk i Broby.

– Formerna påminner om tecken och det är upp till betraktaren att tolka dem. Jag har tidigare arbetat med stadsgestaltning i trä. Det hade varit roligt om det är den riktningen jag kan ta i mitt framtida arbete med sten.

Årets stipendiat, Anna Pehrsson, presenterar sina planer

Under ceremonin mottog Anna Pehrsson, årets stenstipendiat, sitt stipendium från kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

Anna delade med sig av sina framtida planer och visioner:
– Jag har redan gjort några skisser för ett projekt jag är intresserad för, som jag kallar ”mountainbildning”. Det inspireras av de bergsbildande processerna där jag tänker utvinna inspiration för text, teckning, skulptur och kropp. Jag har även jobbat en del med metall på sistone. Kanske kan mitt stenprojekt kombineras med exempelvis koppar, vi får se.

Anna uttryckte även sin fascination för stenens tidsperspektiv och hur man kan fundera över den generella synen på människans plats i ekosystemet:
– Det är spännande med sten, som rör sig i ett helt annat tidsperspektiv än vi människor. Kanske ska vi utmana tanken om människan som centrum i ekosystemet och placera oss lite mer till sidan?

Här kan du läsa mer om kommunens stenstipendium.

Bild på deltagare som samtalar under ceremonin.

Bild på deltagare som samtalar under ceremonin.

Stenindustriförbundets generalsekreterare Kai Marklin, företagare i stenindustrin, kommunrepresentanter och stipendiaterna pratade om stenens betydelse och hur hantverket utvecklas.

Bild på Anna Pehrsson när hon tar emot stipendiet av Patric Åberg.


Hittade du inte vad du sökte?