Från Arbetsmarknadsenheten till praktik och anställning!

Ove Nilsson, ägare Ortopedskoservice i Sibbhult, tillsammans med Abdulkarim Khalil.

Vi har besökt Ove Nilsson, ägare till Ortopedskoservice i Sibbhult och Abdulkarim Khalil (Abbe), som är anställd i företaget sedan en månad tillbaka.

Abbe är född i Syrien och har även bott i Turkiet en stor del av sitt liv. Han kom till Sverige 2012 och ser sin framtid här. Idag bor Abbe tillsammans med sin fru och ett barn i Broby. På fritiden är det fotboll som gäller och Abbe är en fruktad anfallare i Broby IF.

Genom Östra Göinge kommuns arbetsmarknadsenhet fick Abbe under hösten 2018 en plats i det kommunala arbetsmarknadsprojektet Goinge Forward. Jens Skarp, arbetsmarknadskonsulent, berättar:

– Förutom att Abbe är en väldigt trevlig kille med mycket vilja upptäckte vi snabbt vid en kartläggning en spännande nisch, nämligen att han arbetat med skor.

– Ja, jag har tidigare jobbat som skomakare i både Turkiet och Grekland, berättar Abbe och Jens fortsätter:

– Precis som vanligt, när vi har en deltagare som är redo för en anställning, stämde jag av Abbes kompetens mot vårt kontaktnät. Och där hittade vi Ortopedskoservice. Det visade sig att en resurs som Abbe behövdes och vi ordnade en praktikplats på företaget omgående.

Efter en månads praktik erbjöds Abbe anställning.

– Jag trivs jättebra. Jag har lärt mig flera nya moment som jag inte kunde innan. Även om jag jobbat i skobranschen så är detta annorlunda. Det är mer ett hantverk.

Ove fyller i att man tidigt kunde se att Abbe har talang för yrket. Ortopedskoservice servar ortopedtekniska verkstäder runt om i Sverige och Norge och anpassar skor och tofflor efter speciella behov.

– Man kan säga att vi producerar skoändringar efter kundernas önskemål. Företaget som ligger i utkanten av Sibbhult startades 1994 och har idag tretton anställda, berättar Ove Nilsson och fortsätter:

– Jag har aldrig upplevt hinder för att anställa någon som är ny i Sverige. Jag har en viss erfarenhet nu då Abbe är den fjärde jag anställer. Alla jag har anställt har en tidigare erfarenhet från skobranschen som gör att de har en grundläggande kompetens som är svår att få tag på i Sverige.

Ove berättar att det är väldigt få som utbildas till skotekniker idag och det är väldigt få som jobbar med yrket. Det gör att de nya medarbetarnas kunskap är värdefull.

– Utmaningarna finns i språket men det är inget som inte går att lösa.

Arbetsmarknadsenheten – tillgänglig och snabb

– Vad gäller samarbetet med kommunens arbetsmarknadsenhet, finns det mycket bra att säga. De är lättillgängliga och underlättar så att beslutsvägarna blir snabba. Jag har fått bra information om vilka möjligheter som finns och inte minst har jag fått hjälp att hitta bra kandidater med rätt bakgrund. Och man märker tydligt att kandidaterna verkligen vill jobba, berättar Ove.

– En annan lösning som jag uppskattar är att samarbetet inleds med en kort praktikperiod där vi känner efter om vi trivs med varandra innan vi går vidare till anställning. Jag har också fått möjlighet att använda olika stöd i början av anställningarna vilket underlättar för att i lugn och ro kunna utbilda min personal. För min del har det varit ett bra sätt att rekrytera, Mycket tack vare god hjälp och att kompetenserna jag söker saknas i Sverige. Bristen i yrket kommer tyvärr fortsätta att öka och då blir dessa lösningar ännu viktigare, avslutar Ove.

> Arbetsmarknadsenheten

 

 

 


Ove Nilsson, ägare Ortopedskoservice i Sibbhult, tillsammans med Abdulkarim Khalil.

Hittade du inte vad du sökte?