Åsikt gällande LIS-plan i Immeln

Synpunkt (sammanfattning)

Man är glad och tacksam över att man lever i demokrati. I en demokrati har medborgarna nära till besluten och möjlighet att påverka och utkräva ansvar. Det står så på Sveriges Kommuners och Regionens hemsida. En politisk församling vi själva valt avgör frågor som gäller vår vardag. "Det politiska uppdraget innebär att de förtroendevalda fattar beslut åt medborgarnas vägar. De ska värdera olika synpunkter och förslag, göra avvägningar och prioriteringar och ta ställning till vad som bäst tillgodoser det samlade medborgarintresset"(skr.se). Helhetssynen underlättas av närheten till medborgarna och kunskaper om lokala förhållanden.
I turerna kring LIS-planen i Immeln har medborgarna och Immelns Bygdeförening starkt påtalat det olämpliga i att låta privata näringsidkare exploatera den lilla ytan, men mycket välbesökta området kring småbåtshamnen. Våra åsikter stöds av Länsstyrelsen. Trots detta och mot folkviljan, beslutar våra folkvalda att båthamnen ska omfattas av den nya LIS-planen.
Man får vara glad över att Östra Göinge kommun meddelar att "dispens kommer inte att ges för åtgärder som påverkar växt- och djurlivet negativt". Inget nämns om påverkan på människolivet. Kanotcentret och campingen meddelar att " vi vill inte överexploatera. Vi vill att de som kommer hit ska få en fin upplevelse med sig hem". Upplevelsen för oss, som bor här då? Länsstyrelsen tycker precis som vi. Det är bara våra folkvalda, de som ska ta ställning till vad som bäst tillgodoser det samlade medborgarintresset, som har en annan syn på saken.
Och så funderar man på det där med demokratin.

Svar (sammanfattning)

Jag kan konstatera att vi sedan det ursprungliga förslaget och utifrån inkomna synpunkter har förändrat en hel del gällande Immeln:
- Både Gyvik och Skarvik har tagits bort.
- Vi har tydliggjort att dispens kan prövas för småskalig utveckling av byplatsen och besöksnäringen som rör museum, bad, småbåtshamn och vandring utan övernattning.
- Dispens medges ej för åtgärder som riskerar privatisera allemansrättsligt tillgängliga områden.
- Dispens medges ej för åtgärder som utifrån platsens förutsättningar och potential för landsbygdsutvecklingen inte med nödvändighet behöver ligga inom strandskydd.
- Områdets avgränsning har minskats både sedan samrådet och granskningen.
Så det är precis så som ni skriver att vi politiker lyssnar och förändrar efter de synpunkter som kommer in. LIS-planen är ett tydligt kvitto på detta. Jag är helt övertygad att detta kommer både bli bra för de permanentboende och för vår besöksnäring.

Diarienummer
KS 2022/00619
Typ av synpunkt
Förslag, Klagomål
Synpunkten inkommen
2022-03-18
Svar lämnat
2022-03-18
Handläggare
Patric Åberg, Kommunstyrelsens ordförande

Hittade du inte vad du sökte?