Vem kan ansöka om bostadstillägg?

Från januari 2022 ändras beräkningen för bostadstillägget vilket innebär att fler pensionärer kan ha rätt till förmånen. Grundkraven är att du ska bo i Sverige, vara 65 år eller äldre och ta ut hela din allmänna pension inklusive premiepensionen.

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Du kan ansöka oavsett vilken slags bostad du har. De flesta som har bostadstillägg idag bor själva, betalar 4000 kronor eller mer för sitt boende och har sammanlagt lägre än 14 000 kronor i pension och inkomst varje månad efter skatt.

Hela din ekonomi tas med i beräkningen. För att ta reda på om du eller någon anhörig kan ha rätt till bostadstillägg kan du göra en preliminär beräkning på Pensionsmyndighetens webbplats, alternativt kontakta Pensionsmyndighetens kundservice eller ett servicekontor för att få hjälp att räkna ut om du kan ha rätt till bostadstillägg.

Om beräkningen visar att du inte kan få bostadstillägg så tänk på att gå in och testa på nytt om din livssituation skulle ändras längre fram, till exempel om du flyttar isär eller blir änka eller änkling. Likaså om du får en högre bostadskostnad eller ändrad ekonomi.

Läs mer på Pensionsmyndighetens webbplats

 


Hittade du inte vad du sökte?