Världsvattendagen: Tips för en mer hållbar vattenkonsumtion!

Onsdagen den 22 mars är det internationella Världsvattendagen – en kampanj för hållbar vattenanvändning. Östra Göinge kommun uppmärksammar dagen med små vattensparande tips som ger stora effekter!

– Vatten är en förutsättning för allt liv, och världens viktigaste livsmedel! Tillsammans kan vi spara vatten och skona miljön, så att vi även i framtiden kan njuta av rent dricksvatten, bada i våra sjöar och glädas åt friskt natur- och djurliv här i Östra Göinge, Skånes gröna hjärta, säger kommunens VA-strateg Anja Glimtoft.

Illstration, så mycket vatten använder vi per dag.

Så kan du bidra till en mer hållbar vattenförbrukning

Med små förändringar i vardagen kan du sänka din vattenförbrukning med hundratals liter vatten om dagen! VA-strategen Anja ger här sina bästa vardagstips för en hållbar vattenkonsumtion:

Tvätta och diska fulla maskiner
Oavsett hur mycket eller hur lite som läggs i tvättmaskinen eller sätts in i diskmaskinen, så förbrukas samma mängd vatten. Anjas första tips är att tvätta färre, men fulla, tvätt- och diskmaskiner!

Kontrollera toalettstolar och kranar
Det är inte helt ovanligt att toalettstolar står och rinner eller vattenkranar droppar helt i onödan. En droppande kran kan exempelvis förbruka hela 50 liter vatten om dagen.

Stäng kranen vid tandborstning
Det kan låta galet, men det finns de som låter vattnet rinna medan de borstar tänderna. Är du en av dem? Genom att börja stänga kranen under själva borstningen spar du tiotals liter vatten, om dagen!
(En familj på fyra personer beräknas spara ungefär 100 liter om dagen genom den här åtgärden.)

Förvara kallt vatten i kylen
Ett riktigt kallt glas vatten kan vara oslagbart. Men istället för att låta kranen rinna tills kranvattnet är tillräckligt kallt är det en god idé att tappa upp lite mer vatten åt gången och förvara i kylen. Dels blir vattnet kallare än det är i kranen, dels minskar vattenåtgången.

 

Vattenförsörjning i Östra Göinge

I Östra Göinge har vi idag både egen dricksvattenproduktion och dricksvatten som köps från Kristianstads kommun. Samtidigt arbetar kommunen efter VA-strategin Det livsviktiga vattnet, bland annat med syfte att säkra kommunens vattenförsörjning i framtiden – exempelvis genom utbyggnad av vattenledningar mellan fler närliggande kommuner.

Därutöver kommer kommunen ta fram en kommunal vattentjänstplan under året. Vattentjänstplanen ska innehålla en långsiktig planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses samt vilka åtgärder som behövs för att de allmänna va-anläggningarna ska fungera vid ökad belastning på grund av skyfall.

Vattentjänstplanen planeras komma ut på samråd någon gång under sommarmånaderna och kommer enligt nuvarande tidplan antas av kommunfullmäktige till årsskiftet 2023/2024.


Hittade du inte vad du sökte?