Vårdutvecklare ska öka medarbetares trygghet och höja vårdkvaliteten!

Som en del av utvecklingsarbetet i kommunens hälso- och omsorgsverksamheter har Östra Göinge kommun inrättat den helt nya tjänsten vårdutvecklare. Vårdutvecklarens uppgift är både att utbilda nya undersköterskor och att identifiera kunskapsglapp och områden där utbildningsinsatser kan höja vårdkvaliteten.

Bild på olika läkemedel på ett bord tillsammans med etiketter.

Det är sen eftermiddag i början av sommaren. I samlingslokalen på särskilda boendet Skogsbrynet i Sibbhult placerar Pernilla Lewin ut tabletter, inhalatorer, salvor, kompressorer med mera. Hon förbereder för ett utbildningspass med helt nyanställda undersköterskor.

– Jag har jobbat som sjuksköterska i flera år, bland annat i andra kommuner, och det finns ju alltid utbildningsbehov som man försöker möta. Men att kunna avsätta tid för det här och att det finns en särskilt ansvarig, saknas ofta, säger Pernilla Lewin, nyanställd vårdutvecklare.

Bild på Pernilla Lewin.

Pernilla Lewin, vårdutvecklare.

– När jag såg att den här nya tjänsten skulle tillsättas i Östra Göinge blev jag otroligt taggad, både för att jag brinner för ämnet men också för att man som kommun satsar på sina medarbetare och vill göra dem ordentligt redo för och trygga i sina uppdrag.

Fortbildning möliggörs

I rollen som vårdutvecklare utbildar Pernilla medarbetare inom kommunens särskilda boenden, hemtjänst, socialpsykiatri och LSS. En nyanställd undersköterska i Östra Göinge kommun genomgår alltid en delegationsutbildning för läkemedel och ska godkännas på ett test för att få utföra vissa moment i yrket.

Genom vårdutvecklaren finns nu möjligheten att fortbilda alla undersköterskor med påbyggnadsutbildningar vilket är viktigt för att vara uppdaterad om nyheter gällande läkemedel och läkemedelshantering.

– Behovet av utbildningsinsatser tar aldrig slut och därför är den här satsningen på fortbildning och kompetenshöjning viktig. När nya åldersgrupper ökar och samtidigt allt mer avancerad vård sker i hemmet så gäller det att hänga med, säger Monica Dahl, verksamhetsområdeschef Hälsa och omsorg.

Bild på läkemedel på ett bord tillsammans med etiketter. Pernilla skymtas i bakgrunden.

Under sommaren håller Pernilla Lewin även i en kommunövergripande utbildning där hon förklarar för nyanställda medarbetare om hur kommunen är uppbyggd organisatoriskt, den politiska, sekretess och vilka riktlinjer som finns i den här kommunen.

– Sen ser jag verkligen fram emot fortsättningen med att bygga små påfyllnadsutbildningar efterhand. En sådan utbildning skulle kunna vara fördjupande om blodförtunnande läkemedel eller handla mer specifikt om bemötande berättar Pernilla och fortsätter:

– Det främsta syftet och vinsten är såklart högre kvalitet och en likvärdig vård, men även att alla undersköterskor ska känna sig trygga och kompetenta i sitt arbete. Det känns fantastiskt att få vara en del av den här satsningen!

Lediga jobb

Är du undersköterska och på jakt efter nytt jobb? Just nu söker Östra Göinge kommun undersköterskor till särskilda boendet Västanvid i Knislinge. Du hittar mer information om tjänsterna här!


Hittade du inte vad du sökte?