Värdet på villor i Östra Göinge stiger

Priset på villor i Östra Göinge har stigit med drygt 22 % det senaste året. Om man ser till prisutvecklingen de senaste 3 månaderna visar siffror från Svensk mäklarstatistik en höjning på 5,2 % och det såldes 35 villor i Östra Göinge under samma period. Det senaste året har 125 villor sålts.

Prisökningen på villor i kommunen har pågått sedan 2013 enligt SCB:s statistik. Enligt mäklare som kommunens utredare intervjuade när bostadsförsörjningsprogrammet togs fram är efterfrågan på småhus/villor särskilt hög i byarna utefter Helge å och allra högst i Hanaskog och Knislinge på bekvämt pendlingsavstånd till Kristianstad. Men efterfrågan är också stor i Broby, Glimåkra och Sibbhult. Kommande förbättringar av kollektivtrafiken med åtgärder på väg 19 och kommande superbusstrafik kommer att bidra till att öka attraktiviteten.

Ökade småhuspriser är positivt på flera sätt:

  1. Det signalerar att kommunen är attraktiv.
  2. Det möjliggör ett ökat bostadsbyggande eftersom
    – Entreprenörer gör mer positiva bedömningar av möjligheten till avkastning på investeringar i bostadsbyggande
    – relativpriset på ett nybyggt småhus sjunker när priset på begagnade stiger
    – det kan ha en positiv effekt på nybyggnation av lägenheter i flerbostadshus eftersom det blir mer attraktivt att välja hyresrätt när villaboendet blir dyrare

”Med ekonomiska förutsättningar, en attraktiv bygd och bra kommunikationer har vi de senaste åren sett att huspriserna i Östra Göinge stigit. Det beror givetvis på bostadsmarknaden i sig men jag är övertygad om att platsen blivit alltmer attraktiv som boendekommun. Fler vill köpa hus i Östra Göinge och betalar gärna för det. Och vi hälsar alla hjärtligt välkomna hit!”, säger Patric Åberg (M), kommunalråd.


Hittade du inte vad du sökte?