Välbesökt kulturevenemang hade såväl bredd som djup

Söndagens kulturevenemang om kvinnohistoria, Östra Göinges skrivna och oskrivna kvinnohistorier, hade ett både välbesökt och uppskattat program.

Inne i kulturhuset i Broby bjöds på ett pärlband av föredrag och samtal, först om vävningens roll som källa till försörjning under 1900-talets början. Därefter gavs en historisk överflygning av kvinnornas förutsättningar genom historien med tyngdpunkten på kyrkans påverkan på kvinnans underordning genom århundradena och på Snapphonornas liv sett ur nutidens perspektiv.

Matlagning utan el var den tredje programpunkten där saltning, inläggning och konservering lyftes fram som välfungerande metoder för att förlänga matvarors hållbarhet utan el. ”Jag ska minsann skaffa en handdriven visp” hördes mer än en besökare säga efter det föredraget. Åhörarna fick avslutningsvis ta del av en handfull lokala kvinnoöden, funna i kyrkoböcker och fängelseprotokoll.

Bild från kulturevenemanget den 9 oktober.

Parallellt med detta visades två helt nyinspelade intervjuer med slottsfrun tillika skulpturparkens grundare på Wanås, Marika Wachtmeister, samt en utställning om linberedning med några välbevarade textila exempel från förr. Utanför kulturhuset representerade tonårstjejerna med sina EPA-traktorer en ny kulturyttring för tjejer.

Bild från kulturevenemanget den 9 oktober.

Evenemanget bidrog till spännande möten över generationsgränserna när äldre besökare nyfiket tittade in i bilarna. Många berättade egna historier och erkände att de gärna också hade velat haft en sådan bil när det begav sig.

Evenemangets allra yngsta besökare fick provsitta bilarna och färglade sina egna dröm-EPA-traktorer i tältet bredvid.

– Flertalet av besökarna stannade kvar under hela programmet och många dröjde sig också kvar efter sista föredraget, vilket var ett gott betyg. Vi som arrangerar har även fått muntlig respons som att dagen haft en känsla av gemenskap, att det varit intressante föreläsningar och att hela dagen gett en mersmak, säger Lotta Persdotter, medarrangör.

Bild från kulturevenemanget den 9 oktober.Evenemanget arrangerades av ABF Skåne Nordost, Göinge Hembygdsförening och Östra Göinge kommun.


Hittade du inte vad du sökte?