Vägen till arbete gick genom kommunens arbetsmarknadsenhet och Göingematchningen!

Östra Göinge kommuns arbetsmarknadsenhet hjälper Göingebor till arbete – och Göingeföretag med deras rekryteringar. En av arbetsmarknadsenhetens före detta deltagare är Samer Shukair, som påbörjade sin väg mot arbete genom projektet Goinge forward år 2018.

– I Goinge forward lärde vi oss om svenska samhället. Vi fick lära oss hur det funkar på en svensk arbetsplats och vilka skrivna och oskrivna regler som finns, berättar Samer.

Bild på Samer Shukair.

Samer Shukair i köket på sin arbetsplats.

Samer bor i Glimåkra tillsammans med fru och tre barn. De kom till Sverige från Syrien 2014. Efter sin medverkan i Goinge forward gick Samer en arbetsmarknadsutbildning som han sedan byggde på med en komvuxutbildning på ett år där han lärde sig om livsmedelshantering och hygien, att baka och mycket mer.

Utbildningen passade Samer perfekt eftersom han i Syrien arbetade i kök, med allt tänkbart som ingår.

– Utbildningen behövdes, särskilt hygien- och livsmedelskunskap är viktigt. Jag tänker att det egentligen inte finns några svåra jobb. Självklart måste man lära sig en del till en början, men sedan ska det vara lätt!

Efter utbildningen fick Samer en extratjänst på Prästavångskolan år 2019.

– Där började jag i disken men fick bra handledning och introducerades även i matlagning. Det var en jättefin grupp med arbetskamrater som hjälpte till och tog in mig så att jag blev en del av gruppen.

Tanken var att extratjänsten skulle pågå i två år men ett halvår tidigare blev en tjänst ledig i köket på Färe Montessori. Skolan hörde då av sig till Göingematchningen som kunde tipsa om ett par kandidater för tjänsten. Samer var en av dem och den som slutligen anställdes!

– Jag har varit här i ett halvår. Köket är lite mindre men samtidigt har jag ansvar för allt, eftersom jag jobbar här ensam.

Bild på Samer Shukair.

På frågan om han har tips till andra som är nya i Sverige och arbetssökande svarar Samer snabbt:

– Mitt bästa tips är att man ska lära sig läsa och förstå språket! Har man inte språket är det som att ha ögonbindel. Och man ska även ha respekt för kulturen här – visar jag respekt, så får jag respekt. Det är mitt ansvar att förstå, ingen annans.

– Jag har även försökt att lära mig ett lite annat sätt att vara på. Tidigare reagerade jag snabbt och intensivt, visade känslor och blev upprörd ganska snabbt, berättar Samer och fortsätter:

– Men så fungerar inte svenskar. De har såklart känslor men de uttrycker inte dem så som vi från min kultur gör. Detta har jag försökt förbättra och nu känner jag mig faktiskt mycket lugnare som person.

Det sista rådet Samer ger är att den som söker arbete behöver hitta något som är intressant och som man tycker är roligt.

– Att bara utbilda sig till något för att man ”ska” funkar inte. Man ska jobba med något man gillar!

Söker du arbete eller personal?

Följ Göingematchningen på Facebook så du får koll på matchningstillfällen och jobbtips eller kontakta någon av kommunens arbetsmarknadskonsulenter.

 


Hittade du inte vad du sökte?