Tillbakablickar och hoppfull framtidsutsikt vid vårens sista tillväxtfrukost

Morgonens tillväxtfrukost präglades av tillbakablick, framåtblick och en känsla av hopp när vi äntligen kunde arrangera en fysisk träff.

Efter nästan elva framgångriska år går kommunchef Jonas Rydberg i pension den siste juni. Under frukosten summerade han sin tid i Östra Göinge kommun, kopplat till näringslivet, och förmedlade den hoppfulla framtidsbild han har av platsen han lämnar.

– Från start var det inga positiva vibbar som mötte oss, men ganska tidigt påbörjade jag och kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg arbetet med företagsbesök där vi träffade kommunens alla företag, inte bara de större. Min uppfattning är att vi blev mycket väl mottagna och att den dialog som uppstod uppskattades. År 2012 tog kommunen hem alla näringslivsfrågor och företagsbesöken fortsatte sedan genom Patric och den då nytillsatte näringslivschefen Karl-Axel Hill – och sedan ett par år tillbaka genom Fredrik Persson, säger Jonas.

– I Östra Göinge kommun har vi inte haft de största etableringarna men här finns många små lokalt förankrade företag som har förmåga att utöka och utvecklas. Det har funnits många små framgångar att glädjas åt under de här åren! Möjligheterna i Östra Göinge, med sitt redan fördelaktiga geografiska läge, kommer bli ännu fler när väg 19 byggts ut och jag hoppas att man tar tillvara på dessa och fortsätter flytta fram positionerna.

Bild på Jonas Rydberg, Patric Åberg, Merete Tillman och Fredrik Persson.

Jonas Rydberg, Patric Åberg, Merete Tillman och Fredrik Persson.

På torsdag, den 1 juli, tillträder Merete Tillman som kommundirektör och under frukosten passade hon på att presentera sig.

– När jag hörde att Jonas Rydberg skulle sluta i Östra Göinge kommun såg jag en chans som var för bra för att missa. Här finns det såklart utmaningar, som på de flesta platser, men formatet är lite mindre vilket dels gör möjligheten att påverka större, dels gör det enklare för oss som kommun att underlätta för er företagare. Jag vill att saker ska hända snabbt och Östra Göinge kommun tror jag är en utmärkt arena för mig, säger Merete.

– Näringslivet ser jag som en självklar bidragande del till helheten, allt hänger ihop, exempelvis skolans resultat, företagens kompetensförsörjning och våra ungdomars ingång till arbetslivet. Här finns stora möjligheter med många fåmansföretag och för dem ska vi underlätta i hela processen, från företagsidé eller nyetablering till de mark- och tillståndsprocesser som följer.

Kommunens tillväxtfrukostar återkommer efter sommaren. För att inte missa dem, eller annan aktuell information, är det bra att prenumerera på tillväxtenhetens nyhetsbrev.


Hittade du inte vad du sökte?