Tidskapsel ska gjutas in i Östra Göinges nya kommunhus

Idag firades gjutningsstarten av Östra Göinges nya kommunhus. Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) och kommundirektör Merete Tillman lämnade dagen till ära över den tidskapsel som senare kommer att gjutas in under golvet i det nya kommunhuset.

Patric Åberg (M) signerar den sedel som läggs i tidskapseln.

Kommande generationer kommer bland annat att kunna ta del av en dagstidning, bilder, mynt och dokument som kan ge en inblick i kommunens visioner och ledning 2023.

–Nu har det blivit dags för avtäckning av den tidskapsel som vår kommunsmed Mikael Lindell har skapat. Kapseln lägger vi i en liten stenkista som är gjord av diabas – Östra Göinges svarta guld, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande Östra Göinge kommun.

Merete Tillman lägger i tidskapseln i diabaslådan.

Tidskapseln kommer alltså så småningom att gjutas in under golvet i vad som kommer att bli entré eller kundtjänstområdet i det nya kommunhuset. Platsen där tidskapseln ligger kommer att märkas ut med en graverad platta.

 

– Vi på HA-Bygg tycker att det är väldigt roligt med kommunens engagemang i att hitta på sådana här saker och det är vi jättegärna med på. Vi kommer också att bidra med ett usb-minne och vår lokala valuta i Höganäs, Euronäs, säger Joel Ståhl, platschef HA-Bygg.

Nu påbörjas en intensiv period av gjutning och betongbilar kommer att synas i området.

De närmsta veckorna gjuts grundkonstruktioner och källarens bottenplatta. ​Bottenplattan för kommunhusets entréplan gjuts under augusti.​

Varför en tidskapsel i kommunhuset?

Katarina Sülau, kommunikationsansvarig för kommunhusprojektet förklarar:

Vi har vad vi kan kalla en devis i kommunhusprojektet ”Det gamla i det nya”. Det löper som en röd tråd genom projektet och står för att vi tar inspiration från det gamla för att integrera i det nya. Vi tycker att det är ett sätt att visa ödmjukhet inför det som varit – vi måste tänka och bygga för framtiden men vi struntar för den delen inte i historien. Till exempel bygger vi kommunhuset i form av en kringbyggd gård i likhet med den fyrlängade gård som en gång låg på samma plats, vi återbrukar teglet från den nu rivna vaktmästarbostaden, vi bevarar värdefulla växter och träd och vi har med oss historien i det vi nyplanterar. Så vi tyckte att det var en kul idé att låta samma röda tråd löpa även i gjutningen och bevara minnen för framtiden genom en tidskapsel.

Från vänster: Joel Ståhl, platschef HA-Bygg, Patric Åberg (M) kommunstyrelsens ordförande, Merete Tillman, kommundirektör.

 


Hittade du inte vad du sökte?