Satsning på nyanländas lärande

I Östra Göinge ska alla kunna få möjlighet till gott lärande och kunskap. En viktig del i det arbetet är att se till att personalen som dagligen kommer i kontakt med våra elever är rustade för att klara uppgiften. Bland alla möjligheter som olika bakgrunder, kulturer och tankar för med sig finns det givetvis utmaningar. Framför allt när det gäller språk.

Vi har många fantastiska medarbetare som varje dag arbetar för att vara en brygga mellan kunskap och språk. Det är viktigt att dessa rustas med den kunskap de behöver för att hjälpa våra elever att uppnå deras mål. Därför träffas de handledare som dagligen kommer i kontakt med våra nyanlända elever varannan vecka under hösten för en serie av fördjupningsövningar i lärande och pedagogik såväl som tekniska inlärningsredskap. I gruppen finns modersmålslärare, studiehandledare och språkstödjare. Det är dels för att ge dem tips, inspiration och utökad kunskap i deras arbete och dels för att de ska kunna diskutera frågor sinsemellan.

Exempel på ämnen som de fördjupar sig i är ”konflikthantering” och ”hur man utvecklar elevens förmågor”. Senast fokuserade de på studiehandledarens uppdrag och vad det innebär att studiehandleda. Det blir även mycket fokus på begrepp inom skolvärlden. Det vardagliga språket lär man sig relativt snabbt men de mer snäva ämnesbegreppen är inte alltid solklara. Språket är givetvis en grundförutsättning för lärande och här kan IKT*-kunskaperna komma väl till pass. Både för lärare och elever.

*IKT står för Informations- och kommunikationsteknologi


Hittade du inte vad du sökte?