Resultatet i årets trygghetsmätning presenteras

Polisen har nyligen presenterat resultatet av deras årliga trygghetsmätning. Resultatet för Östra Göinge visar att utsattheten för brott minskat, men att den totala trygghetsnivån trots det är ungefär som förra året, drygt 3 på skalan 0-6. 

Varje år får slumpmässigt utvalda Göingebor hem en enkät från Polisen med frågor kopplat till trygghet. Frågorna som ställs berör bland annat utsattheten för brott, trygghet i kollektivtrafiken och hur det är att röra sig på orten i olika sammanhang. Trygghetsmätningen är ett av flera verktyg i Polisens och kommunens lägesbildsarbete.

2023 års enkät, som kunde besvaras digitalt eller via brevpost, skickades ut till 900 Göingebor och av dessa har 59 procent svarat.

Resultatet

Enkätresultaten i Östra Göinge redovisas i tre olika geografiska områden. Nedan presenteras områdena tillsammans med årets resultat på skalan 0–6, där 0 står för närmast obefintligt problem och 6 står för alarmerande påtagligt problem.

  • Broby och Östanå med närliggande landsbygd (3.65)
  • Sibbhult, Glimåkra och Immeln med närliggande landsbygd (2.84)
  • Knislinge, Hanaskog och Hjärsås (2.54)

Resultatet för kommunen totalt är 3.11. Nedan visas det totala resultatet över tid de senaste fyra åren.

2023 (3.11)
2022 (3.08)
2021 (2.97)
2020 (3.41)

– Vi vill att alla ska känna sig trygga och vi arbetar kontinuerligt med att öka tryggheten i våra byar. Det är en hörnsten i vårt arbete med byutveckling och det prioriterade området Attraktiva byar, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) och fortsätter:

–  Jag tror att årets resultat till viss del har att göra med sommarens händelser, då ett antal skjutningar ägde rum. Det är därför extra viktigt att vi fortsätter arbetet med trygghetsskapande åtgärder tillsammans med Polisen.

Minskad utsatthet för brott, men ökad upplevd otrygghet

Östra Göinges problemindex har legat på ungefär samma nivå de senaste åren. Årets resultat visar bland annat på förbättringar inom invånares utsatthet för brott och nedskräpning i den offentliga miljön.

Samtidigt visar resultatet att invånare fortsatt ser problem kopplade till missbruk och utomhusstörningar, som till exempel bilar som kör för fort.

Även otryggheten i att vistas ute ensam på kvällar och att använda kollektivtrafiken har ökat.

Här kan du ta del av Östra Göinges resultat i mätningen i sin helhet.

 

 

 


Hittade du inte vad du sökte?