Prästavångsskolan provade ett nytt sätt att väcka läslust hos barnen

I kommunens skolor är läsning ett prioriterat område, men hur väcker man läslust och inspirerar barn att läsa mer? Prästavångsskolans personal i F-3 provade en annorlunda metod, nämligen att anordna en bookwalk.

– Det är personalen själva som har planerat detta. De är så kreativa och engagerade och gör verkligen allt för att väcka läslusten hos barnen, säger Caroline Borgqvist, rektor på Prästavångsskolan.

Personal utklädd som sagofé.

Emilia Persson, till vardags förstelärare, var utklädd till sagofé.

Under fredagsförmiddagen hade barnen i årskurs F-3 på Prästavångsskolan samlats i Broby sporthall för att delta i en spännande bookwalk. Försteläraren, tillika sagofé, Emilia Persson trollband den unga publiken och skapade en atmosfär fylld av förväntan och nyfikenhet när hon presenterade de olika genrerna.

– Vi funderade på hur kan man inspirera barn att läsa mer. Idéen om att göra en bookwalk kom under en handledarutbildning via Läslyftet. Och vi tyckte det var extra passande att anordna den som en avslutning precis innan läslovet för att ge barnen extra inspiration att fortsätta läsa över lovet, säger Emilia Persson, förstelärare.

På catwalken dök skolans personal upp, alla utklädda i spännande karaktärer som symboliserade de olika genrerna som hade valts ut. Personalen hade förvandlats till spöken, sportare, djur, superhjältar, fantasifigurer och, förstås, några av Astrid Lindgrens mest älskade karaktärer. Med sig hade de böcker som de visade upp för barnen och Emilia berättade inlevelsefullt om varje bok.

Personal utklädd till spöken presenterade böcker för barnen.Personal som deltog under bookwalken.

– Vi har gjort detta möjligt tack vare ett samarbete med biblioteket i Broby som hjälpt oss att välja ut genrer och böcker. Sedan har all personal i F-3 har hjälpts åt, och då är det extra roligt att det blev så lyckat trots att vi inte hunnit öva så mycket! säger Linda Johnsson, förstelärare.

Efter den spännande bookwalken gick barnen in i gymnastiksalen och valde bland flera hundra utvalda böcker inom de olika genrerna inför det kommande läslovet nästa vecka.

Barnböcker inom genre superhjältar.

Barnen kunde välja och vraka bland böcker inom de olika genrerna.

Bookwalken var ett samarbete med biblioteket i Broby inom ramen för Skolresan 2030 och det prioriterade området läsning.Hittade du inte vad du sökte?