Polisens trygghetsmätning – årets resultat visar ökad trygghet
I det lokala brottsförebyggande arbetet är Polisen och kommunen två viktiga aktörer som samverkar med näringsliv och civilsamhälle. De båda parterna tillför sina specifika kompetenser, kunskaper och resurser för att tillsammans öka tryggheten och minska sannolikheten för att brott begås. Dialogen med medborgarna är viktig och den årliga trygghetsmätningen är en kanal för medborgarna att ge uttryck för sin upplevelse. Resultatet i mätningen år 2024 visar en ökad upplevd trygghet jämfört med förra året.
– Att göingarna ska känna sig trygga är en prioriterad fråga och kommunens arbete med bland annat byutveckling fortsätter, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).
Årets trygghetsmätning startade i augusti med sista svarsdag den 7 oktober. Den skickades ut till 900 slumpvis utvalda göingar i åldrarna 16–85 år och svarsfrekvensen var 56 procent.
Resultatet
Resultatet visar att tryggheten i Östra Göinge har ökat 2024 jämfört med 2023. Fler göingar känner trygghet i att röra sig ensamma ute under sen kväll (52 procent) och allt färre anger att de avstått från att åka kollektivt (17 procent) eller avstått från någon typ av aktivitet (19 procent) på grund av otrygghet.
Mätningens resultat delas in i problemnivåer, illustrerade i färger från grönt, gult till rött. År 2023 nådde sex av trettiosju resultat röd nivå, medan endast ett område är rött i resultaten från 2024. Det problem som ökar eller ligger på oförändrad röd nivå i någon by är ”Buskörning med mopeder och mc”. När det kommer till utemiljö, minskar de upplevda problemen med nedskräpning i alla byar, liksom de upplevda problemen kring missbruk.
När det kommer till utsatthet för brott, har 76 procent av göingarna inte utsatts för något brott under år 2024. Det är samma nivå som 2023 och utsattheten för brott ligger fortfarande på en mycket låg nivå. En typ av brott som dock ökar något enligt mätningen, är bedrägeribrotten, vilket också följer den nationella trenden.
Här kan du ta del av resultatet för Östra Göinge i årets mätning.
– Det är glädjande ser vi att årets resultat pekar på en ökad trygghet. Vi kommer fortsatt arbeta aktivt för att ytterligare förbättra tryggheten och gemensamt identifiera de delområden som behöver specifika åtgärder framöver, säger Niklas Årcén, lokalpolisområdeschef Hässleholm.
– Vi på Polisen jobbar aktivt mot de individer som begår brott och det arbetet har gett goda resultat, säger kommunpolis Veronica Gustafsson. På senare tid har vi fått tillskott av områdespoliser som jobbar förebyggande i området. Vi har också en bra samverkan med kommunen som har tagit fram en tydlig incidentkarta som hjälper oss att prioritera våra resurser rätt. Tidigare har Broby haft en problemsituation kring busstationen som nu har förbättrats. I stället ser vi att resultaten för Knislinge påverkats något åt det negativa, med en svag ökning när det gäller rapporterad utsatthet för brott men fortfarande på låga nivåer. Mätningen är en kontrollpunkt för oss inom Polisen och vi jobbar vidare med alla byar i kommunen.
Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M), gläds generellt åt att tryggheten ökar och brottsligheten fortsatt är låg.
– Det är roligt att vårt arbete kopplat till byutveckling och centrumförnyelse gett resultat, säger han, inte minst kopplat till de tidigare problemen kring busstationen i Broby som nu bedöms ha minskat väsentligt. Andra orsaker till den ökande tryggheten är det goda samarbetet mellan kommunens fältassistenter, övriga kommunala verksamheter och Polisen, vilket bland annat resulterat i flera mycket välbesökta och uppskattade EPA-träffar i kommunens olika byar.
Medborgarvandring den 3 december i Sibbhult
Vi riktar ett stort tack till alla som deltagit i Polisens trygghetsmätning i år. Ett annat sätt att engagera sig är att delta vid kommunens och Polisens gemensamma medborgarvandringar.
Nästa tillfälle är tisdagen den 3 december i Sibbhult. Under medborgarvandringar promenerar representanter från kommunen, Polisen och medborgarna tillsammans och inventerar platserna som passeras ur trygghetssynpunkt.
Tid och plats
Tisdagen den 3 december klockan 17.30 i Sibbhult. Vi samlas vid torget vid busshållplatsen.
Anmälan behövs inte.
Kontakt för mer information
Om du har frågor om Östra Göinges resultat i trygghetsmätningen eller om medborgarvandringen den 3 december går det bra att kontakta kommunens säkerhetssamordnare:
Charlotta Lundberg
charlotta.lundberg@ostragoinge.se
044-775 62 45
Hittade du inte vad du sökte?