På Skogsbrynet sätts varje kund i fokus

Skogsbrynet i Sibbhult är ett av Östra Göinges två kommunala äldreboenden. Här finns 41 lägenheter för personer med demenssjukdomar och somatisk sjukdom.

Katarina Stoltz, enhetschef på Skogsbrynet pratar varmt om sin verksamhet och vardagen på boendet.

– Det vi brinner för och det som ligger oss varmt om hjärtat här på Skogsbrynet, är att sätta varje kund i fokus och att se dess behov. Det är viktigt för oss att kunna göra vardagen meningsfull och att göra det där lilla extra, som att baka brödet till fikan, eller att anordna en kräftskiva, säger Katarina.

Skogsbrynets kunder har i stor utsträckning demenssjukdomar vilket leder till att teamet, som består av vårdpersonal, HSL-personal, en demenssjuksköterska och en Silviasyster, träffas kontinuerligt.

– Vi ser ett stort värde i att teamet runt kunden samlas och diskuterar vården i form av vårdplaner och genomförandeplaner utöver de kvalitetsregister vi arbetar med, säger Katarina Stoltz.

Sedan några år tillbaka arbetar verksamheten aktivt med kvalitetsregister i form av bl.a. Senior Alert (ett nationellt kvalitetsregister och verktyg för att stödja vårdprevention) och BPSD (Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens). På Skogsbrynet har detta lett till en ökad personcentrerad vård och att personalen arbetar aktivt med gemensamma mål.

– Vi har ett aktivitetsschema med olika aktiviteter varje dag på avdelningarna. Häromdagen anordnades en djurdag, där personalen tog med sig sina djur. Här var både häst, hund och kanin, berättar Katarina.

Och aktiviteter anordnas det gott om på Skogsbrynet. Personalen är mån om att kunderna på boendet ska trivas och må bra i vardagen. För något år sedan köptes det in en speciell cykel där kunden kan sitta bredvid personalen och cykla med på en tur.

– Ja och över sommarhalvåret bor här fyra hönor på boendet. Och så har vi vår fina minnenas trädgård som kunderna ständigt får ta del av, avslutar Katarina Stoltz.

 

Kommunalrådet besökte Skogsbrynet

Den 14 september besökte Östra Göinges kommunalråd Patric Åberg Skogsbrynet där han följde med medarbetarna under ett arbetspass. Bakgrunden till verksamhetsbesöken är en idé som bygger på att kommunalrådet får en insikt i verkligheten och vardagen, som han på många sätt påverkar i sin roll som kommunalråd.

– Det bästa med mitt uppdrag är att få följa våra duktiga medarbetare i deras vardag. Jag har gjort det regelbundet i snart 7 år och jag lär mig alltid något nytt för varje gång. Jag tar med mig alla samtal med både våra kunder, anhöriga och såklart våra medarbetare för att med dessa lyfta kommunens kvalité ytterligare. Vår äldreomsorg är mycket god och våra kunder är mycket nöjda. Det gläder mig mycket och gör mig stolt. Utan våra duktiga medarbetare och chefer hade det inte varit möjligt. Därför är det alltid så kul att få gå sida vid sida och få mer kunskap om hur vardagen ser ut, säger Patric Åberg.


 

 

 

 

 

 

 

 


Hittade du inte vad du sökte?