Östra Göinge väljer svenskt och ekologiskt

Drygt 90 procent av allt kött som serveras på förskolor, skolor och boenden i Östra Göinge kommun är svenskt. Dessutom är 29 procent av maten ekologisk, där målet gällande ekologiskt för 2017 är 30 procent.

Lise-Lotte Lundin Petersson är måltidschef i Östra Göinge kommun och hon är mycket nöjd med både statistiken och arbetet som ligger till grund för de positiva siffrorna. Hon ser fram emot kommunens nya livsmedelsavtal (började gälla från den 1 oktober i år) som med största sannolikhet kommer att hjälpa till att nå målet på 30 procent då utbudet av svenska och ekologiska livsmedel blir större.

För Lise-Lotte och måltidsenheten med enhetschef Jenny Skagerholm i spetsen är det ett helhetstänk som gäller. För samtidigt som de nya livsmedelsavtalen innebär många fördelar medför de även en märkbar prisskillnad.

– Det gäller att tänka till lite. För att ”hitta” mer pengar att köpa bra livsmedel för så jobbar vi bland annat aktivt med att minska matsvinnet, som dessutom är en väldigt stor miljöbov, säger Lise-Lotte.

Helhetstänket går igen i olika delar av verksamheten och förbättringar sker ständigt. För att möta både verksamheternas behov och politikernas vilja har det till exempel ändrats lite i organisationen och en ny måltidsutvecklare har anställts.
I skolorna har det satsats mycket på salladsbufféer och man har märkt att fler och fler elever vågar prova. Kanske bara en böna först men efterhand lite mer. Själva placeringen av salladsbuffén i matsalarna har också betydelse.

– Om man placerar salladsbuffén först så äter matgästen mer grönsaker, vilket är positivt både för hälsan, miljön och ekonomin, menar Lise-Lotte.

Att det finns ett stort intresse bland måltidsenhetens medarbetare att arbeta med ekologiska livsmedel tycker hon märks tydligt. Vegetabiliernas ofta väldigt fina och färgrika yttre tillsammans med kockarnas presentation gör maten lockande även för de mest kritiska ögon.

– Det är jätteviktigt att maten ser frestande ut för att matgästerna i skolan ska vilja prova, säger Lise-Lotte.

Mat från grunden

Ambitionen är att tillaga så mycket som möjligt från grunden och att undvika onödiga färdigrätter och halvfabrikat. Vid de tillfällen det inte går att undvika har man valt att satsa på att produkterna ska hålla hög kvalitet.
Det serveras alltid ett vegetariskt alternativ i skolan och en klar favorit är när det erbjuds stycksaker som falafel och grönsaksbiffar.

– Vi vill gärna göra även dessa själva men det är svårt att hinna göra många. Ett sätt att uppnå detta kan vara att köpa in en färsformarmaskin som hjälper oss att göra många stycksaker på kort tid, säger Lise-Lotte Lundin Petersson.


Hittade du inte vad du sökte?