Östra Göinge satsar på innovation inom vården

Det var en uppsluppen stämning när teknikcoacherna från GoDig träffades på Skogsbrynet i Sibbhult för att få en presentation av den nyinköpta Tovertafel. Alla som ville fick testa och uppleva de interaktiva spelen på nära håll.

Tovertafel är en innovation inom vård och omsorg, utvecklad för och tillsammans med personer med demens. Interaktiva spel ska stimulera personer som lever med demens till att röra sig mer och interagera socialt. I den senare delen av demens drabbas många av att de blir inåtvända och apatiska. Då kan de interaktiva spelen i Tovertafel användas för att bryta igenom passiviteten och locka till rörelse.

Tovertafel är en enhet som monteras i taket, t.ex. ovanför ett bord. Enheten fungerar som en projektor med infraröda sensorer och högtalare, som projicerar spel på bordsskivan. De färggranna föremålen i spelen svarar på hand- och armrörelser, vilket gör att användarna kan leka med själva ljuset. Alla kan vara med på sin egen nivå.

– Det har varit roligt och spännande för de som varit här. Tovertafel ökar vakenheten hos personer med demens och det är positivt att man får använda sin kropp, säger Sanna Karas, teknikcoach på Skogsbrynet och projektadministratör i ESF-projektet GoDig.

Men det är inte bara personer med demens som har nytta av Tovertafel. Några av deltagarna inom LSS har också hunnit prövat de interaktiva spelen och reaktionerna har varit positiva.

– Det har upplevts både roligt, engagerande och spännande, säger Lena Kristensen, habiliteringsassistent daglig verksamhet.

I dagsläget finns två Tovertafel i kommunen som köptes in för ca en månad sedan, en på Skogsbrynet och en på Västanvid i Knislinge.

 

Europeiska socialfondsprojektet (ESF) GoDig är ett så kallat samverkansprojekt där Östra Göinge kommun är projektägare med Osby och Perstorps kommuner som samverkansparters. Projektet GoDig pågår till år 2020 och ska kompetensutveckla runt 757 medarbetare, framtida teknikcoacher och chefer i att använda digitala arbetsverktyg.

 

Kontakt:

Kaj Hansson, projektledare GoDig
044-775 67 95, kaj.hansson@ostragoinge.se

 

 


Hittade du inte vad du sökte?