Östra Göinge är bäst i Sverige på avfall!

Östra Göinge är årets bästa avfallskommun, med ett sammanvägt index på 90,6 poäng av 100 möjliga. Nöjda kunder, små mängder restavfall och höga miljövärden har bidragit till förstaplaceringen i branschorganisationen Avfall Sveriges årliga ranking.

Bild på Peter Erlandsson, VD Ögrab, när han tar emot priset.

Per Erlandsson, VD ÖGRAB, tar emot förstapriset.

– Östra Göinge har höga värden gällande miljö och återvinning. De använder bara förnybara drivmedel för insamlingen av avfall och har ett högt nyttjande av matavfallet som resurs i form av biogödsel och biogas, säger Jenny Westin, statistikansvarig på Avfall Sverige.

En pallplats upp

– Det känns riktigt bra att vi står överst på prispallen i år, med tanke på förra årets andraplats! Men framförallt är det riktigt kul att vårt renhållningsbolag är så pass i framkant att de två delägarkommunerna kniper översta pallplatserna två år i rad, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge och fortsätter:

–  Det är glädjande att vårt mångåriga arbete med miljö och hållbarhet har gett resultat. Vi har även arbetat med att förenkla avfallsprocessen så mycket som möjligt, efter devisen att det ska ”vara lätt att göra rätt”. Avslutningsvis vill jag lyfta fram och tacka alla Göingebor, eftersom det i slutändan är deras förtjänst att vi är så här bra!

Bild på en av ÖGRABs sopbilar.

– Vi är stolta över att ha för andra året i rad ha blivit årets avfallskommun. ÖGRAB införde tidigt fastighetsnära sortering och insamling. Alla villor har fastighetsnära insamling av förpackningar i fyrfackskärl vilket bidrar till den bra sorteringen. I år gläds vi särskilt över resultaten från plockanalyserna som visar på en stor förbättring av sorteringen av rest- och matavfall från flerbostadshusen. Flerbostadshusen har en väl utbyggd sortering som tillsammans med samarbetet med bostadsbolag bidrar till det positiva resultatet. Våra kommunikationsinsatser, samarbete med skolorna och att vi sedan länge avvecklat alla obemannade återvinningscentraler ser vi som framgångsfaktorer till den höga kundnöjdheten, säger Per Erlandsson, VD på ÖGRAB.

Läs mer om rankingen här, på Avfall Sveriges webb.


Hittade du inte vad du sökte?