Nytt projekt fokuserar på vuxna långt från arbete

Från den 1 september driver Östra Göinge kommun ett nytt treårigt arbetsmarknadsprojekt. Projektet syftar till att stärka kommunens arbete och arbetsmarknadsmässiga insatser så att de bättre möter de Göingebor som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. 

– Vägen till arbete är ett av Östra Göinges prioriterade områden och de senaste åren har arbetslösheten minskat successivt. Projekt som det här behövs för att lägga i ytterligare en växel, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

I våras gick det ESF-finansierade arbetsmarknadsprojektet REACT-EU Sväng in i mål. Projektet drevs under 16 månader, med fokus på ungdomsarbetslöshet till följd av pandemin. REACT-projektet resulterade i nya insikter om betydelsen av samverkan för att förflytta individer till sysselsättning.

Målgruppen för det nystartade projektet Göingevägen 2026 är kvinnor och män i åldern 18–65 år, som bor i Östra Göinge kommun och som står långt från, eller som ännu inte etablerat sig på, arbetsmarknaden. Insatser för långtidsarbetslösa med ohälsa och sammansatt problematik kommer prioriteras.

– Man kan säga att vi som arbetat i projektet som avslutades tidigare i år känt att det som varit framgångsrikt riktat mot ungdomar även kan appliceras på arbetet med vuxna som befinner sig långt från arbete, förklarar arbetsmarknadsenhetens chef Ola Lundgren och fortsätter:

– Den här gruppen arbetslösa har vi upplevt som extra svår att möta eftersom individernas situationer ofta är komplexa. Men nu är medarbetarna i projektet varma i kläderna och redo att utveckla både sitt arbetssätt och organisationen så att insatserna blir effektiva även för den här målgruppen.

Bild på Jenny, Kaj och Maryam.

Jenny Nilsson (arbetsmarknadskonsulent), Kaj Hansson (projektledare) och Maryam Veszprém (arbetsmarknadsvägledare) arbetar tillsammans i tre olika arbetsmarknadsprojekt.

Fokus på samverkan

Göingevägen 2026 kommer att fokusera på insatser som främjar hälsa, det sociala livet, är kompetenshöjande och med jobbfokus. Det ska skapas en samsyn runt en deltagares behov och målbild mellan arbetsmarknadsenheten, vuxenutbildningen, enheten för ekonomiskt bistånd samt öppenvården. Utifrån detta utformas en individuell handlingsplan där de planerade insatserna ska genomföras parallellt.

– Vi kommer luta oss mot resultat som framkommit i en omfattande vetenskaplig studie om just vilka åtgärder som faktiskt gör att utsatta individer kommer i arbete, även kallad BIP-studien, berättar projektledare Kaj Hansson och fortsätter:

– BIP-studien har visat att endast när kompetenshöjande, sociala och hälsorelaterade insatser kombineras med jobbfokuserande insatser skapas förflyttning mot arbete för den här målgruppen. Förflyttningen påskyndas dessutom av att insatserna erbjuds parallellt med varandra.

Göingevägen 2026 beräknas omsätta tolv miljoner kronor, varav sex miljoner finansieras med stöd från Europeiska socialfonden (ESF).

Vid sidan om Göingevägen 2026 deltar kommunens arbetsmarknadsenhet i ytterligare två arbetsmarknadsprojekt som drivs genom samordningsförbundet Skåne Nordost: Gemensam kraft SFSNO och Samverkan SFSNO.

Kontakt för mer information

Välkommen att kontakta projektledare Kaj Hansson vid frågor om de olika projekten.

Mejl: kaj.hansson@ostragoinge.se
Telefon: 044 – 775 67 95

 


Hittade du inte vad du sökte?