Möjlighet till strandnära boende i Östra Göinge

Kommunen har påbörjat arbetet att ta fram en LIS-plan (landsbygdsutveckling i strandnära lägen) för Östra Göinge. Målet med LIS-planen är att identifiera områden som skulle vara aktuella för en dispens av strandskyddet, något som långsiktigt skulle stimulera den lokala utvecklingen av kommunen.

-Vi har många strandnära lägen i kommunen och vid ett par av dem vill vi möjliggöra för attraktiva bostäder i både strand- och naturnära miljö. Samtidigt skapar vi också möjligheten för befintliga företag att utvidga sina verksamheter som idag är begränsade av strandskyddet, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

I dagsläget finns fyra områden i kommunen som kan vara aktuella för en dispens av strandskyddet. Det gäller Immeln, Breanäs, ett område strax norr om campingen vid Tydingesjön och ett område längs med Kilingeån i Glimåkra.

 

LIS-planen – vägen fram till ett antagande

LIS-planen är ett tillägg till Östra Göinges översiktsplan och följer samma planprocess. Innan planen vinner laga kraft ska den genomgå samråd, granskning och antagande i kommunfullmäktige.

Under samrådsskedet ska kommunen samråda med länsstyrelsen, regionplaneorgan och andra kommuner som berörs av planen. Andra som eventuellt berörs av planen, så som enskilda medborgare, ska också ges tillfälle till samråd. Under granskningstiden finns det möjlighet för både kommuninvånare och andra intressenter att lämna synpunkter.

 

Upphävning av strandskydd

Strandskyddet som finns för ett område upphävs inte automatiskt även om det utpekas som ett LIS-område. Det är först i ett detaljplanebesked som en definitiv prövning av ett områdes lämplighet sker. En LIS-plan kan däremot vara en förutsättning för att ett strandskyddat område ska få prövas i en detaljplan.

Att upphäva eller ge dispens beslutas av kommunen om området uppfyller en eller flera av de särskilda skäl som anges i Miljöbalken.

Exempel på skälen för dispens kan vara att:

  • Området redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften.
  • En dispens behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen kan inte genomföras utanför området.
  • Ett strandnära läge för en byggnad eller anläggning kan bidra till utveckling av landsbygden.

 

Om strandskydd

Alla kustlinjer, vattendrag och insjöar i Sverige skyddas av ett strandskydd. Strandskyddet sträcker sig vanligtvis 100 meter från strandlinjen, 100 meter upp på land och 100 meter ut i vattnet. Strandskyddet är till för att trygga allmänhetens tillgång till vatten- och strandområdet, men även för att bevara och skydda goda livsvillkor för djur och växter.


Hittade du inte vad du sökte?